НОВИНИ

Увеличават данък "сгради" в Русе

Община Русе предлага да се повиши налогът върху недвижимите имоти в Русе или както популярно е известен като данък „Сгради". В момента той е 1.2 промила от данъчната оценка на имота. Идеята е да стане 2 промила, но това ще реши Общинският съвет на заседанието си през декември. Допълнителните средства ще отидат за ремонти на инфраструктурата.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
15:48, 21.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

За двустаен апартамент в квартал „Здравец", данъкът „сграда" към днешна дата е около 13 лева. С промяната налогът ще се вдигне с по-малко от 9 лева. Най-сериозно това увеличение ще се отрази върху хората, които живеят в големи апартаменти в центъра на града и данъчната оценка на имотите им е по-висока - годишно те ще плащат с около 25 лева повече. Бистра Стоянова и Стефчо Стоянов са дошли да платят своите данъци. Казват, че сега, заедно с таксата смет на общината, плащат по 60 лева годишно.

Бистра Стоянова: „Ние сме пенсионери и ни се струва, че ни е много високо, естествено. Нямаме пари, няма повишение на пенсиите. Това е положението. Ние пенсионерите нямаме думата като че ли и така излиза, ще се повишава, ще си плащаме и така."
Стефчо Стоянов: „Не си заслужава да се увеличава, защото не виждам къде отиват приходите от данъците."

Според финансиста на Общината Емилия Пенева, във Велико Търново и Плевен например налозите са 2.5 и 2.9 промила. Ако в Русе данъкът се увеличи, догодина в местната хазна ще влязат 3 милиона лева повече. Те ще се изразходват за съфинансиране на проекти по оперативни програми за ремонти на сгради, училища, пътища.

Емилия Пенева, директор на дирекция „Финансово стопански дейности" в Община Русе: „Общината има намерение на дългосрочен кредит за 10 милиона лева, в годишен размер трябва да осигури 1 100 000 лева главница и лихви. Желанието ни е да осигурим и други средства в кметствата. Липсата на поддържане на общински сграден фонд е довело до невъзможност неотложни ремонти на покриви на детски градини, ясли, читалища"

Всички „за" и „против" поскъпването на данъка ще чуем идния месец на заседанието на местния парламент, който ще реши по колко ще плаща на общината от 2017-та година всеки собственик на жилище в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов заяви, че не участва в никакви фирми и офшорки, и ще съди клеветниците
Борисов заяви, че не участва в никакви фирми и офшорки, и ще съди клеветниците
Омбудсманът Мая Манолова със законопроект за мажоритарна избирателна сиситема
Омбудсманът Мая Манолова със законопроект за мажоритарна избирателна сиситема