Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона за следващата година. Той предвижда рекордните 716 милиарда долара разходи за отбрана.

На церемонията във военната база Форт Дръм, в която е разположена Десета планинска дивизия на САЩ, бе подписан бюджетът на Пентагона.

Законът деблокира 69 милиарда долара за настоящи операции в чужбина, включително Афганистан, Сирия, Ирак и Сомалия. Предвижда се увеличаване на броя на военнослужещите с 16 хиляди, както и повишение на заплатите им с 2,6 процента. Близо 40 милиарда долара ще бъдат похарчени за обновяването на военновъздушните сили, други 65 милиарда ще бъдат заделени за разработването на нови ядрени бойни глави с малка мощност, които ще бъдат монтирани на ракети, изстрелвани от подводници.

Бюджетът предвижда още 500 милиона долара за съвместното производство на системите за ракетна отбрана на Израел, 850 милиона долара за обучение и въоръжение на иракската армия и 250 милиона долара помощ в областта на сигурността за Украйна. Така общата сума на разходите за отбрана достига рекордните 716 милиарда долара.

© снимка: БТА / АРХИВ
Отбраната на САЩ ще създава космически военни сили

Отбраната на САЩ ще създава космически военни сили

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви създаването на Космически сили след изразеното от президента Тръмп желание САЩ да имат превес в Космоса.