НОВИНИ

Над 20 загинаха след кървавия атентат в Истанбул

Два координирани взрива разтърсиха централната част на Истанбул тази нощ. Атаката е извършена в квартал Таксим, на метри от стадиона на футболен клуб "Бешикташ". Малко по-рано там се игра мач между два от местните грандове. 29 души са убити, близо 170 са ранени, част от тях са в критично състояние. В Турция е обявен национален траур.Вижте прякото включване на кореспондента ни Хатидже Аглач.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:48, 11.12.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

22:30 местно време, кола-бомба избухва на метри от стадион "Бешикташ". Цел на нападението са полицаите, които са отговаряли за сигурността по време на току що приключилия мач. Загиват 27 служители на органите на реда и двама цивилни. Свидетелски кадри запечатват как полицията открива огън във въздуха.

45 секунди по-късно последва и втори взрив този път в близкия парк "Мачка", от другата страна на стадиона. Смята се, че вторият удар е дело на атентатор-самоубиец, който се е взривил сред група полицаи. Свидетели описват картината като ужасяваща:

Йомер Йълмаз, очевидец: Тъкмо влязох в едно кафене, когато се чуха две силни експлозии. Беше много страшно, имаше и пламъци, които се издигаха високо в небето. Видях, че има много ранени полицаи, сградите наоколо бяха с изпочупени прозорци.
Исмаил Джошкун, очевидец: Имаше взрив, изстрели, крясъци... След като се успокоих, изтичах при ранените полицаи, за да им помогна с каквото мога. Оказах им първа помощ и им дадох вода. После някой започна да повтаря "не викайте, не викайте, не показвайте на тези хора, че сте уплашени". Дано Господ накаже тези, които са отговорни за този ужас!

23-ма от пострадалите са в критично състояние, 17 са оперирани, шестима остават в интензивно отделение.

Все още никой не е поел отговорност за атентата, но подозренията на турските власти са насочени към забранената в страната ПКК, които често атакуват органите на реда. Според вицепремиерa Нуман Куртулмуш, няма никакво съмнение, че снощното нападение е насочено срещи полицията.

Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция: Отново станахме мишена на терористите. Два координирани взрива - дистанционно взривена кола-бомба и камикадзе, отнеха 29 невинни човешки животa.

Десет души са арестувани във връзка с нападението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управляващата партия на Груевски е с 12 % преднина по прогнозни резултати
Управляващата партия на Груевски е с 12 % преднина по прогнозни резултати
13 са загинали при експлозията пред стадион в Истанбул
13 са загинали при експлозията пред стадион в Истанбул