НОВИНИ

Китайска банка проявява интерес към строежа на АЕЦ "Белене"

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към строежа на АЕЦ "Белене", това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с инвеститора заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Стана ясно още, че интерес към Белене проявяват още две чужди компании.

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 14.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

До три месеца министърът на енергетиката трябва да направи анализ за цената и ефекта на проекта АЕЦ "Белене", но при две условия - без участието на държавата и без обвързване с дългосрочни договори за закупуване на електрическа енергия.

Ще бъдат оценени активите и пасивите на НЕК във връзка с атомната централа като идеята е те бъдат изведени в отделно дружество, което в последствие да бъде приватизирано.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: "Ако такава една сделка бъде реализирана успешно, означава, че НЕК ще генерира приход, който ще позволи тя да върне в максимални кратко срокове тази възмездна финансова помощ. Изграждането на такава ядрена централа с частен капитал не е изключение много такива по света това обаче не означава, че държавата ще абдикира от совите функции, държавата ще присъства на всеки един етап от развитието на този проект".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок
В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок
Шведите Europe отново в България
Шведите "Europe" отново в България