НОВИНИ

​Не достигат асансьорни техници във Варна

Не достигат асансьорни техници във Варна. Млади хора в бранша няма, защото единствената паралелка в града, която е подготвяла специалисти за поддръжка на подемните съоръжения, е закрита преди 13 години. В момента у нас асансьорни техници обучават само в две училища в Бургас и в Пловдив. ВИДЕО

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
07:23, 28.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Емил Георгиев е управител на една от големите фирми за поддръжка на асансьори във Варна. Казва, че от година на година става все по-трудно да наеме млад специалист.

Емил Георгиев - управител на фирма за поддръжка на асансьори: Доскоро имахме активна обява, че набираме кадри за нашата фирма. За близо година телефонът не е звъннал нито веднъж. Интересът беше нулев.

Около 80 на сто от асансьорните техници във Варна са в предпенсионна възраст, а млади хора, които да ги заместят, няма.

Тодор Василев - Североизточна организация на асансьорните техници: Нови хора много трудно постъпват. Работата е мръсна, свързана е с височини, с опасности, надзорна работа е, имаме проверки от държавната инспекция. Ниско заплатена е.

Във Варна единствената паралелка, подготвяла асансьорни техници, е закрита заради липса на ученици. Според хората в бранша, единственото решение е професията да бъде обявена за защитена.

Венцислава Генова – началник на Регионално управление на образованието във Варна:За следващата година няма да се случи, защото защитените професии влизат в специален списък, одобрен от МС по предложение на областните управи. Към момента нямаме готовност да боравим с този списък.

Във Варна има около 100 хиляди асансьора. Много от тях са на повече от 40 години и се нуждаят от постоянен технически контрол. Ако професията на асансьорния техник не стане защитена, много скоро няма да има кой да поддържа подемните съоръжения не само във Варна, но и в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви грипни вируси ни атакуват през този сезон?
Какви грипни вируси ни атакуват през този сезон?
Жена оглавява за първи път Ватиканските музеи
Жена оглавява за първи път Ватиканските музеи