НОВИНИ

Днес е Бабинден

Всяка година празникът е повод да се изрази благодарност към медиците, работещи в сферата на родилната грижа, за които и празникът е ден за работа. А в ръцете им се ражда живот. Тези дни все по-често чуваме за различни кандидати за "Бебе на годината". И въпреки че статистиката все още се изготвя - вижте какви са тенденциите.

Диана Миткова
от Диана Миткова
10:10, 08.01.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

765 бебета по-малко са родени през изминалата година в сравнение с 2015 г. По данни на Информационната система за раждания 98 новогодишни бебета са проплакали на 1 януари. Посетихме родилен дом "Шейново", където лекарският екип е посрещнал с радост своето първо бебе на 1 януари в 8:40 часа сутринта.

Диана Йорданова - акушерка в болница "Шейново": "Ние сме на работа така или иначе, дали е Нова година или е 1 януари. Посрещаме го с вълнение, окуражаваме майката. За нея е допълнителен празник това да бъде на Нова година".

И както всеки, така и в родилния дом си имат своето поверие спрямо първото новогодишно бебе.

Диана Йорданова - акушерка в болница "Шейново": "Ако първото раждане за годината ни е нормално раждане, първото бебе - хубав знак! Така да ни е цяла година - нормални и здрави бебета и майки."

Равносметката за изминалата година в столичната болница е 2 300 бебета. Според дежурните лекари в сравнение с 2015 година са се родили около 300 деца повече. А тенденцията, която наблюдават е жените да раждат на все по-зряла възраст.

Диана Йорданова - акушерка в болница "Шейново": "Жените гледат да се реализират, така повече опит да добият, изчакват да си уредят нещата - професионално, лично да се по-спокойни, повече четат, повече са информирани и така. Това е може би европейска тенденция, което е хубаво".

Срещаме се с Малвина, която е посрещнала своята втора рожба Виктория малко след Нова година - на втори януари.

Малвина - майка на новогодишно бебе: "Най-хубавото чувство на света наистина и както казах пожелах си го. Исках да е около Нова година, да не е точно в голямата суматоха и ето, че се случи. Човек каквото си пожелае, всичко му се случва".

Макар и за втори път, майката споделя че притеснението ѝ е било двойно. Въпреки това е избрала естествено раждане. А от лекарския екип се радват, че по техни наблюдения този метод отново става все по-предпочитан.

Диана Йорданова - акушерка в болница "Шейново": "Сега се завръща тази тенденция към естествено раждане. Все по-силно се връща. Искат си жените даже по-малко намеса от наша страна, повече да си протече самостоятелно".

Но за да протича всичко нормално и успешно специалистите апелират за повече доверие от страна на родилките.

Диана Йорданова - акушерка в болница "Шейново": "Ние сме тук за тях, ние работим за тях. Затова едно раждане да приключи нормално и всичко да бъде наред. Майките трябва да ни имат доверие на целия екип, който сме тук около тях и се грижим".

Всички новогодишни бебета от родилния дом "Шейново" вече са изписани и са по домовете си. И въпреки че сме любопитни да разберем колко точно бебета са се родили в Новогодишната нощ, официалната статистика все още се изготвя. Причината - всяка болница има срок до 3 дни да впише в регистъра новородените, но понякога могат да се получат и технически забавяния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни ще помагат за възстановяването на електрозахранването в 90 населени места
Военни ще помагат за възстановяването на електрозахранването в 90 населени места
Близо 20 са опасните сгради в центъра на Пловдив
Близо 20 са опасните сгради в центъра на Пловдив