НОВИНИ

Зимната обстановка в Русе и региона

Обстановката в Русенска област постепенно се нормализира. В Силистренска обаче ситуацията продължава да е сложна. Все още има населени места без ток, аварийните екипи работят. На помощ се притекоха и подразделения на армията.

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 08.01.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Две военни високо проходим и машини са изпратени от Русе към Силистра, за да подпомогнат екипите на „Енерго Про“ при възстановяване на електроснабдяването, съобщи областният управител на Силистра - Стоян Бонев. Те са изискани от Българската армия от Областния щаб за защита при бедствия. На първо време се насочват към електропровод в района на село Шуменци.

След това ще работят последователно в общините Ситово, Алфатар и Дулово, докато други екипи отстраняват аварии в община Кайнарджа, където само в общинския център и във село Войново има ток. Вниманието е насочено и към района на Средище, където вчера обстановката беше сложна. Остава тежко положението и в община Главиница, в която половината от населените места нямат електричество, а в повечето –няма и вода. Подобна е ситуацията и в още 20 села, част от които са в община Дулово.

Пътят Силистра - Русе - Шумен - Добрич беше затворен за движение след 20 часа снощи заради нови снежни навявания, но от 8:30 сутринта е разрешено движението на автомобили до 3.5 тона. За втора поредна нощ не е тръгнал влакът от Силистра за София, тъй като на железният път има преспи.

Междувременно в района на Силистра по река Дунав вече се е образувал ледоход, който обхваща 10 процента от водната повърхност. По цялото поречие на Дунав в българския участък има ледени късове, а при Русе и Оряхово той достига до 40%.

Ситуацията на територията на Русенска област постепенно се нормализира. В града основните булеварди и улици са разчистени. Отворени за движение на всички автомобили са пътните връзки от Русе към Бяла, Велико Търново и Плевен. Има ограничения за превозни средства до 12 тона за пътя Русе - Разград.

Село Хотанца продължава да е без вода, а ток има само в половината къщи. Водоподаването е нарушено, защото сондажните кладенци са там, където не е пуснат тока. Аварийни екипи търсят повредата, като си проправят път от Тетово към Хотанца.

В Русе температурата на въздуха е минус 11,3 градуса, снеговалежът спря, а вятърът в Русе е със скорост 20 метра в секунда. Граничният пункт Дунав мост при Русе е отворен за товарни автомобили. Приютът „Добрият самарянин” не спира да посреща бездомни хора, които търсят спасение от студа и вятъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 населени места във Варна са без ток и вода
10 населени места във Варна са без ток и вода
Село Ботурче, в което човек се чувства в друга епоха
Село Ботурче, в което човек се чувства в друга епоха