НОВИНИ

Студът скова Европа и взе жертви

Повече от 50 души станаха жертва на студената вълна, сковала от петък по-голямата част от Европа. 20 са загиналите само в Полша, за смъртни случаи се съобщава и от Чехия,Украйна, Италия, Франция. Русия отбеляза най-студената православна Коледа от 120 години. Черно море замръзна при Констанца в Румъния за първи път от пет години. Сърбия спря корабоплаването по замръзналия Дунав. Над 600 полета в Истанбул бяха отменени след като сняг с дебелина до половин метър затрупа мегаполиса, Босфорът бе затворен, но след подобряване на видимостта корабоплаването бе подновено.

студът скова европа взе жертви
bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 09.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

1 300 снегорини и 7 хиляди души се борят със снега по улиците на Истанбул. Метрото и трамваят работеха през нощта за да няма останали в бурята, учениците са разпуснати във ваканция. За трудноподвижни хора бе обявен неприсъствен ден. Броят на кацанията на летище Ататюрк е сведен до 209, а на излитанията до 172, при нормални условия там има 1 500 излитания и казания.

Затворници ще бъдат включени в почистването на снега по тротоарите и малките улици в Букурещ, съобщи кметът на румънската столица. Страната е в оранжев код заради рисковете от студа при очаквани минимални температури до минус 29 градуса и максимални от минус 15 до минус 10. Властите очакват тази вечер пик в потреблението на ток за последните 17 години.

Сърбия запазва червен код за лошо време, най-критично е положението в Южна Сърбия с преспи до три метра. Живакът падна до минус 33 около Сиелица - най-студеният район на страната.

В Северна Гърция бяха регистрирани минус15 градуса. Температурите в Атина не надхвърлят 0 градуса, сняг покри много от островите, където са приютени хиляди мигранти. Хората се настаняват във временни убежища и отопляеми палатки.

Италия съобщава за осем жертви, включително петима бездомници.

Унгария регистрира нов, 30 годишен температурен рекорд за това време на годината- под минус 28. Рекордни стойности бяха отчетени и в столицата Будапеща, Дунавът е скован от лед на 50-70 процента.

Със загиналите през почивните дни, Полша отчита общо 65 жертви на зимата от 1-ви ноември насам. Варшава и Краков са под димна завеса заради многото запалени печки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дизайнерска битка за тоалета на бъдещата първа дама на САЩ
Дизайнерска битка за тоалета на бъдещата първа дама на САЩ
Задържаха 17 души заради обира на Ким Кардашиян, най-възрастният е на 72 г.
Задържаха 17 души заради обира на Ким Кардашиян, най-възрастният е на 72 г.