В мразовитите януарски дни диви патици, гларуси и чайки намират спасение от студа в топлите басейни на пречиствателната станция на Русе. Тук водоплаващите птици са намерили убежище, след като естествената им среда - река Дунав и околните езера и язовири вече са покрити с лед.

Като на спа курорт- вероятно така се чувстват дивите птици, намерили убежище в топлите басейни на пречиствателната станция. Само на метри от тях по Дунав плават ледени късове, а тук температурата е плюс 15-17 градуса.

Валери Станчев - ръководител Пречиствателна станция - Русе
В нашите вторични утаители пристигат гларуси, патици - диви, стоят на топло и се хранят. Преди няколко години сме имали лебеди, корморани. През 2011 в края и началото на 2012-та, тогава температурите бяха минус 22 в продължение на десетина дни. Дунав беше измръзнал изцяло.

Птиците не пречат на производствения процес, а и служителите тук много им се радват. Даже се опитали да спасят и една премръзнала дива патица.

Валери Станчев - ръководител Пречиствателна станция - Русе
Паднала в биобасейна, с наранено крило - дясно, и я прибрахме на топло, храним я да се възстанови и ще я пуснем отново в природата.

Според Валери Станчев, птиците са гаранция, че водата е добре пречистена, щом не се притесняват да се гмуркат в нея.