НОВИНИ

​Днес е Бабинден

Празникът се отбелязва по стар стил. На Бабинден празник имат тези, които първи докосват новия живот - акушерките. За призванието да превърнеш жената в майка разказва следващият репортаж.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
08:55, 21.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

И докато е в сесия, Нино Колева идва на практика в Първа АГ болница. Момичето от Грузия става българска снаха и веднага щом получава гражданство, записва акушерство в Медицинския университет. В края на 2016-та е избрана за "студент на годината".

Нино Колева, студентка в Мединцински университет София: От много малка мечтаех да съм акушерка и сега ми се отдаде възможност да се запиша и да уча. Уча с много любов.

Освен университетските теория и практика, Нино се обучава допълнително и по програма на образователното министерство.

Нино Колева, студентка в Мединцински университет София: Акушерките, които са тука на работа, постоянно ги питам, постоянно се съветвам как да направя.
Мая Бонева, главна акушерка в Първа АГ болница "Света София": Засега Нино е единствената акушерка, проявила желание да работи по този проект, но ние сме отворени да приемем всеки, който желае да бъде обучаван.

Според препоръките на Световната здравна организация на всеки 1000 души са необходими 6 акушерки. У нас на 1000 българи се пада по половин акушерка. С труда на по-малко от 4000 акушерки миналата година у нас са се родили близо 61 000 бебета.

Нино Колева, студентка в Мединцински университет София: Когато видях самия акт на раждане и когато майката пое в ръцете си детенцето, това беше... аз все още, като говоря, се впечатлявам много... Всичко, всичко, всичко, което човек може да преживее през целия си живот - преживява се в един миг.
Мая Бонева, главна акушерка в Първа АГ болница "Света София": Ами, вижте, тази професия се работи със сърце. Как да ви го обясня... аз като дойда тук и облека бялата престилка и се разходя из болницата, аз съм у дома си. Това е моят живот... това е моята професия!

БНТ: След това ще работиш в България или в Грузия?

Нино Колева, студентка в Мединцински университет София: Аа, в България! Задължително в България... Това е моята родина.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спестените пари на НЗОК ще отидат за лечение на пациенти и лекарства
Спестените пари на НЗОК ще отидат за лечение на пациенти и лекарства
Масови проверки в зимните курорти
Масови проверки в зимните курорти