НОВИНИ

73 % от българите одобряват да има закон за равноправието на половете

Това показват данните на новото изследване на "Галъп интернешънъл" от поредицата, посветена на сп. "Жената днес", съобщават инициаторите.Около една десета от попитаните виждат дискриминация на работното си място.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:20, 20.12.2015
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
73 % от българите одобряват да има закон за равноправието на половете

Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции, но при жените този дял е 76 на сто, а при мъжете - 67 на сто.

По две трети от двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж.

И мъжете, и жените почти единодушно се съгласяват с твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че "жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78 на сто не са, като това е преобладаващото мнение на по-младите.

От запитаните 31 на сто са съгласни, че мъжете са по-добри професионалисти от жените. Близо половината пък са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството".

"Мъжът трябва да плаща сметките", смятат 46 на сто, 52 на сто казват "не", останалите се колебаят. Любопитното е, че това твърдение среща повече подкрепа сред мъжете.

Разделени поравно са българите и по твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си - 50 на сто са съгласни, 48 на сто не са, останалите се колебаят. Подкрепата е доста по-малка сред жените.

74 на сто от хората смятат, че трябва да има повече жени в политиката. Делът на мъжете, които одобряват това, е 66 на сто.

Обществото ни има обща възприемчивост към идеята за равнопоставеност на половете. Част от инерцията на миналото остава, но стереотипното мислене постепенно се преодолява. В същото време дяловете на жените, които свидетелстват за случаи на дискриминация, показват, че съществува "скрит" проблем, който чака своето решаване, обобщават от "Галъп интернешънъл".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Секс вместо пари за уроци по кормуване в Холандия
Секс вместо пари за уроци по кормуване в Холандия
Взрив в жилищна сграда в Русия
Взрив в жилищна сграда в Русия