НОВИНИ

Екатерина Захариева: Ние си свършихме работата

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева заяви в студиото на "Още от деня", че докладът на ЕК прави анализ на всичките 10 години, по всеки един от механизмите и за първи път в доклада се очертава ясен план график и много ясни 17 препоръки по всеки един от показателите. По думите й ЕК приветства и ласкаво се изказва за двете изменения в съдебната власт, което според Захариева означава, че са си свършили работата.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 25.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По думите на Екатерина Захариева това е 10-годишен доклад и има голяма разлика между традиционните доклади, които сме свикнали да получаваме. За първи път се очертават много ясни 17 препоръки по всичките 6 показатели, като изрично е подчертано, че ако бъдат изпълнени и има приемственост, реформите продължат със същото темпо, е реалистично докладът да бъде доста по-позитивен.

Екатерина Захариева заяви, че зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерман е използвал доста хвалебствени думи за изминалата 2016 г.. Споменал е, че има забележителен напредък в съдебната реформа. Захариева счита, че тази реформа трябва да се прави за българските граждани, независимо дали има или няма механизъм.

Трябва да имаме качествена, ефективна, бърза и справедлива съдебна система, каза Захариева.

ЕК приветстват и ласкаво се изказват за двете изменения в съдебната власт. "Ние си свършихме работата", каза Захариева.

Изключително високо е оценена последната година, каза още министърът на правосъдието в оставка.

Тя открои препоръките за това къде трябва бързо и спешно да се действа.

Уточни, че според оценките Законът за съдебната власт е съвременен, дава гаранции за независимост и безпристрастност, кариерно развитие, атестиране.

Не толкова ласкави са препоръките по отношение на корупцията по високите етажи на властта. При борбата с организираната престъпност също се определя като значителен напредък

Захариева призовава да се подходи отговорно и да има приемственост по актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен
Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен
Тръмп: Предстои голям ден за националната сигурност
Тръмп: Предстои голям ден за националната сигурност