НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Кинорадостите започнаха. "С любовта шега не бива" х 100, победа и в графичния дизайн, смут около "Сезар", Кейт Бланшет с 13 образа в "Манифесто", БГ щурм в конкурса на СФФ.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
17:26, 28.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Вписахме се в номинациите за Оскар. Историческият пробив е на Теодор Ушев с анимационния филм “Сляпата Вайша”, по разказа на Георги Господинов. Финансирането и реализацията са от Канада, а вдъхновението - донякъде българско. И пак от далечната страна подкрепят новия им филм по „Физика на тъгата”.

Българка се нареди в топ класацията на списание Creativemarket, за принос в графичния дизайн. Люба Лукова от години живее зад океана и разголва социалните компримиси. Преди дни показа новата си колекция „ОТ сърцето” в Осака.

Любими актьори напомнят „С любовта шега не бива”. Спектакълът на Мариус Куркински завъртя 100-тното си представление в Народния театър. "Преди 13 години една група приятели и съмишленици направихме този спектакъл, който още носи позитивния дух на нашата малка, талантлива и сплотена група.”- сподели Владо Карамазов във Фейсбук. За този период са се родили 8 деца в екипа, младите актьори са пораснали, а любовта много не се е променила.

В месеца на киното не липсват и скандали. Феминистки скочиха срещу избора на Роман Полански за председател на журито за наградите Сезар. Разгневените дами размахват обвиненията към прочутия режисьор в сексуално насилие и призовават за бойкот.

Кейт Бланшет е далеч от скандалите и може да изиграе каквото си поиска. Актрисата влезе в 13 образа във филма Манифесто. Проектът на Джулиан Роузфелд или както го нарича Манифест на манифестите, започва като мултимедийна изложба, за да премине и на големия екран, . Тези дни направи световна премиера на фестивала Сънданс. Кейт пренася познатите текстове в нова среда - ще я чуем с реплика на Джим Джармуш като съвет към своите ученици - "Нищо не е оригинално. Крадете, откъдето можете, щом това подхранва въображението ви или провокира вдъхновението ви!

В очакване сме на най-големия кинофестивал у нас . За първи път в неговата история три филма с българско участие ще се състезават в международния конкурс.Сериозна БГ следа има и във филма за откриването - „Белгийският крал”. Валентин Ганев е шеф на турскит етайни служби, Нина Николина спечелва сърцето н абелгий ския крал, продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. В комедията, с награди от Венеция и Кан е замесен и вулканът Ейяфятлайокутъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оланд призова Европа да отговори с твърдост на Доналд Тръмп
Оланд призова Европа да отговори "с твърдост" на Доналд Тръмп
В Монголия протестираха срещу замърсяването на въздуха
В Монголия протестираха срещу замърсяването на въздуха