НОВИНИ

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

В деня на почит представители на ГЕРБ, реформаторите и други десни формации поднесоха венци и цветя пред параклиса и черната стена до НДК. Президентът Румен Радев написа във Фейсбук, че началото на тази традиция е поставено по инициатива на двама български президенти. Държавният глава споделя убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит, пише още президентът. На 1-ви февруари 1945 година Народният съд произнася смъртни присъди за тримата регенти, депутати, министри, генерали. Да се поклонят и поднесат цветя пред мемориала с имената на репресираните, днес дойдоха политици, граждани и хора оцелели след Белене и след произнесени смъртни присъди.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:07, 01.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

На 1 февруари 1945 година първи и втори върховен състав на Народния съд произнасят смъртни присъди над тримата регенти- княз Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 67 депутати и 22 министри.На смърт са осъдени и девет секретари към Двореца, издатели на централни вестници, 47 генерали и полковници. Присъдата е изпълнена същата нощ близо до Централните софийски гробища. За седма година на днешния ден се почита паметта на жертвите на комунизма.

Жеко Стоянов: През 1961 година заедно с мои съмишленици бяхме арестувани, съдени и осъдени, двама на смърт, аз един мой съпроцесник, другите по на 20 години, баща ми на 15 и още двама на 6 и 3 години затова, че се опитахме да възстановим БНЗС "Никола Петков ", ЗЕМС и всичките им поделения и секции.

За около 100 дни Жеко Стоянов е осъден на смърт, после присъдата е отменена, но прекарва повече от 3 години в затвор. Величко Велев пък е участвал в горянското движение.

Величко Велев: Бях в затвора, искаха ми смъртна присъда, след това в Белене три години бях. Причините политически - въоръжена група, антикомунистическа група. БНТ: Коя година е било? 51-ва, горянското движение, също бях към горянското движение на Рилските горяни.

И двамата казват, че преследването заради политически убеждения не трябва да се повтори никога повече. За да поднесат цветя и венци през целия ден пред мемориала с имената на загиналите идваха граждани и политици от ГЕРБ, Реформаторския блок, Нова република и други десни формации.

Цецка Цачева, ГЕРБ: Не трябва да забравяме, трябва да помним, страниците трябва да са прочетени, но в същото време трябва да мислим и занапред, за утрешния ден, така разчитам аз това множество, което се е събрало тук, за да се поклони пред паметта, с мисъл за днешния и утрешния ден.
Найден Зеленогорски, РБ: Трябва да кажем само едно, а то е че тези зверства на комунизма никога не трябва да се повтарят, нито в България, нито в Европа, нито където и да е по света и че ние искаме да прочетем страницата преди да я затворим.

Найден Зеленогорски каза, че на едно от последните си заседания Министерският съвет е прехвърлил на община Белене имот, където ще започне изграждане на паметник за загиналите на остров Персин по време на комунистическото управление.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС изрази несъгласие с наложените от Тръмп ограничения за мигрантите
ЕС изрази несъгласие с наложените от Тръмп ограничения за мигрантите
Румънците протестират срещу промените в наказателното законодателство
Румънците протестират срещу промените в наказателното законодателство