НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Идва времето на Икарите. Каква е рецептата за любов на Иван Вазов? "Полет на въображението" в галерия "ЛИК". Благуните се пренасят в театъра.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
14:41, 11.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Идва времето на Икарите. Ето ги и първите имена -от Съюза на артистите обявиха почетните отличия. Цветана Манева е удостоена с награда за цялостен принос към преподавателската дейност. Гинка Станчева получава приза за чест и достойнство, присъждана от председателя на Съюза на артистите. Статуетката вече има нова визия - Икар с горящи криле. Такава статуетка ще получи и актьорът Руси Чанев - за изключителен принос към българското театрално изкуство. Церемонията по традиция е на 27 март, деня на театъра.

За любовта учебниците не са много щедри, но книгите компенсират. Каква е рецептата за любов на Иван Вазов?Само пред любимите патриархът на българската литература разкрива тайните кътчета на душата си. Евгения Марс е неговата муза в последни 16 години от живота. "Само лъчите на твоя омаен поглед могтат да ме спасят. Само на теб съм се осмелявал да излея бляновете и мъката на душата си". Най-съкровените писма и стихове на Вазов се събират в изящната книга „Любовта е златен сън". Начело с великото „Тя".
Жена, вълшебница, богиня
Сърце злато, душа загадка,
Ту муза нежна, ту сирена,
Безцен пахар с отрова сладка,
На моята душа пленена
Тъмница и вселена.

"Полет на въображението" - поканата е от Кирил Кацаров и едноименната му изложба в галерия ЛИК. Поети, спортисти, натюрморт с таблет и телефон, героите му са чести гости и на екрана За художника експериментът винаги е водещ. Така се появяват сериите, „Място за вашата реклама" , "Труд International", "Спорт Unlimited" и „Рентгеново пътешествие". Сега се присъединяват и историите от новия полет.
Добри новини и за малките зрители - любимите Благуни се пренасят от ТВ екрана в театъра. Героите, които пожелаваха лека нощ от екрана на БНТ, сега се пренасят на сцената на "Театро". Премиерата на "Още един прекрасен ден", с режисьор Илиян Илиев е на 25 и 26 февруари. В спектакъла влизат най яките песни, но и истории със съвети как децата да се справят с трудностите и да бъдат по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен е трафикът в района на пътен възел Правец
Натоварен е трафикът в района на пътен възел "Правец"
Джъстин Тимбърлейк и Стинг ще пеят на церемонията за наградите Оскар
Джъстин Тимбърлейк и Стинг ще пеят на церемонията за наградите "Оскар"