НОВИНИ

Всеки ден от живота на “пеперудените хора” е битка

Пациентското сдружение “Дебра” във Варна вече втора година ежедневно се бори за лечението и правата на хората с булозна епидермолиза. С председателката на организация Невена Димитрова се срещаме след успешно приключила дарителска кампания, чрез която до 27 от така наречените “пеперудени деца” ще стигнат специални медикаменти.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
09:17, 14.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Кулминация на дарителската кампания, организирана от Интеракт клуб – Варна, в полза на хората болни от булозна епидермолиза беше благотворителния концерт „Разпери криле“.

Деница Арабаджиева, президент на Интеракт клуб Варна: Успяхме да съберем 4500 лева от всички билети и от базара, който беше направен на двата входа на зала 1 на ФК.

С парите са закупени 27 пакета от два продукта, съдържащи рибен колаген – най-близкия до този, който се произвежда в човешкото тяло и който липсва при хората, страдащи от най-тежката форма на болестта. Продуктите са скъпи и малко семейства могат да си ги позволят, защото те не са единствените, които се ползват за лечение на заболяването. Между 300 и 1000 лева са месечните разходи за медикаменти.

Невена Димитрова, председател на ДЕБРА: В момента държавата, здравната каса ни осигурява незалепващите превръзки, но това съвсем не е достатъчно за воденето на един нормален, качествен живот на болните, на страдащите от това заболяване. За съжаление, държавата не поема никаква част от козметичните, медикаментите, консумативите, така че тази година сме решени да започнем преговори за тяхната реимбурсация.

Невена казва, че вярва в медицината и се надява един ден да се намери лечение за болестта. Междувременно няма да спре да работи, за да подобри качеството на живот на “пеперудените хора” и техните семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Пимпирев: Голяма част от живота ми премина на Антарктида
Христо Пимпирев: Голяма част от живота ми премина на Антарктида
Поредна сеч в столичния Западен парк
Поредна сеч в столичния Западен парк