НОВИНИ

Остър недостиг на военни в армията

5600 военнослужещи не достигат на Българската армия. Това обяви вицеадмирал Емил Ефтимов, изпълняващ длъжността началник на отбраната, след края на годишната конференция за състоянието на въоръжените сили, на която присъства и президентът Румен Радев. Обществени поръчки, пуснати от предишното ръководството на военното министерство отиват в прокуратурата, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Николай Минков
от Николай Минков
21:13, 14.02.2017
8824
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Освен кадровите трудности, се оказа, че и проблеми с обществените поръчки има в министерство на отбраната. Колко сериозни са нарушенията?

Разкритието направи служебният военен министър, който посочи, че при над 100 обществени поръчки в сферата на отбраната при предишния кабинет има нарушения. Докладът е готов и вече е в прокуратурата. Той обаче отказа да назове в кои области са нарушенията.

Стефан Янев - служебен министър на отбраната: "Това, което към момента е завършено, е един доклад по отношение проверка състоянието на обществените поръчки, които са в отговорностите на министерството на отбраната. Този доклад е завършил. Вчера беше подписан и предаден на министър-председателя по установения ред. По препоръка на проверяващите органи, които са правили проверката, този доклад е изпратен до прокуратура. Открити са недобри практики, открити са нарушения и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверяват".

Министър Янев обеща подробности за нарушенията в обществените поръчки на специална пресконференция до 10 дни.



;

За първи път президентът Румен Радев участва в годишната конференция на началника на отбраната, не като висш офицер от ВВС, а в качеството си на върховен главнокомандващ. Основните проблеми, изложени от началника на отбраната вицеадмирал Ефтимов не бяха новост за президента.

Според доклада продължава негативната тенденция на кадрови дефицит в армията заради ниското заплащане, недостатъчното материално-техническо осигуряване, снаряжението. Най-много незаети бройки има сред редовия състав и военните специалности.

вицеадмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната: "Ние направихме анализ и виждаме, че тенденцията се запазва за недопълване на т.н. ключови длъжности като механик водачи, мерачи, командири на екипажи и разчети".

Затова военното ръководство ще иска от служебното правителство спешно финансиране.

вицеадмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната: "Утре на министър Янев ще доложим няколко варианта. Минималният разчет, на който ние се опираме за 2017 година е в рамките на 20-25 млн.лв., колкото да адресираме най-наболелите проблеми. Това няма да даде основа за дългосрочно решаване на проблема, но поне ще даде възможност и вяра в личния състав, че тази проблематика е достигнала до съответното ниво".

По повод призивите за връщане на наборната казарма, вицеадмирал Ефтимов пресметна, че бюджетът на разполага с нужните средства. Вместо това предложи да се положат повече усилия за набиране на доброволен резерв.

вицеадмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната: "Законът за резерва дава възможност в наши дни за военна подготовка на населението. Ние имаме 3000 места за доброволен резерв, а са преминали около 600 души само обучение по тая програма.

Въпреки кадровите трудности въоръжените сили се справят със задачите си, посочи вицеадмирал Евтимов. Той отчете, че над 1600 военни са охранявали границата през 2016 година, а армията е оказала помощ на населението в 153 критични ситуации, като наводнения, пожари, откриване и спасяване на изчезнали хора, транспортиране по въздуха на медицински екипи и нуждаещи се от спешна помощ.

След конференцията президентът Румен Радев написа в профила си във Фейсбук, че: "Отговорността и професионализма на личния състав са от първостепенно значение за изпълнение на поставяните задачите". Той посочва още, че "Ясното формулиране на военните приоритети и подкрепата за тях от страна на ръководството на военното министерство и на държавното управление ще са гарант за националната ни сигурност".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едно на всяко пет деца има родители гурбетчии
Едно на всяко пет деца има родители гурбетчии
Диабетици от Пловдив отново с право да получават безплатни помощни средства
Диабетици от Пловдив отново с право да получават безплатни помощни средства