НОВИНИ

Почитаме Апостола на свободата Васил Левски

Ден на почит и преклонение пред може би най-светлата личност в българската история. Но и ден на смирение пред едно свято дело, белязало съдбата на цял един народ. Честванията на 144 години от смъртта на Апостола на свободата започнаха още вчера. Възпоменанията започнаха от Карлово. Днес в столицата от 17.00 часа ще започне панихида в памет на Левски в храма „Света София”. След това ще се проведе литийно шествие, което ще започне от храма "Света София” до паметника на Васил Левски.

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 19.02.2017
5292
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Денят в Ловеч ще започне с туристическия поход "По стъпките на Апостола", който ще тръгне от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост". В 11.30 часа в храм "Успение Богородично" в Ловеч ще бъде отслужена панихида.

За 12.30 часа на Къкринското ханче е предвидена живата картина "Клетва на комитетски дейци", както и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

В 14.00 ще започне дискусията за делото на Апостола с представители на Фондация "Безсмъртни българи" и Теодор Тончев - главен уредник в Регионален исторически музей - Ловеч. Два часа по-късно ще е срещата-разговор за делото на Апостола в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев от Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Гражданското поклонение, организирано от Община Ловеч, на паметника на Васил Левски в Ловеч, ще е от 18 часа.

Спектакълът "Последната нощ на Апостола" на ансамбъл "Българе" ще бъде представен в театъра от 19.00 часа.

Почти по същото време, от 19.30 часа, от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще тръгне възпоменателно факелно шествие "144 години безсмъртие". То ще бъде водено от Ловчанския митрополит Гавриил и ще стигне до паметника на Апостола. Организатори са гражданска група "Ловчанци" съвместно с Национално дружество "Традиция" - регионален клон "Васил Левски" - Ловеч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте: В Кадър за Васил Левски
Очаквайте: "В Кадър" за Васил Левски
Няма сериозни нарушения на обществения ред при провеждането на Луковмарш
Няма сериозни нарушения на обществения ред при провеждането на "Луковмарш"