НОВИНИ

Огнян Златев: Бялата книга е възможност всяка страна да реши кое е добро за нея

Федерализмът наистина е бъдещето на Европа. Федерална икономика означава максимална интеграция на европейските икономики и всички европейски системи, както и единен център на управление - Брюксел. Това каза в студиото на "Още от деня" ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.Според него Бялата книга и петте сценария на Юнкер предлагат повече Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 02.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Книгата полага началото на един консултативен процес, така че гражданите на ЕС с техните национални политици да решат кое за тях е добро и кое - не, каза още той.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България: У повечето граждани на ЕС остава усещането, че някакви хора в Брюксел взимат решения и бъдещето им е в техни ръце. Т.е. след някакви срещи в столицата се получава така, че лидерите на съответната страна, били там, като се приберат, казват, че са виновни тези в Брюксел. За да не се получава така, Бялата книга на Юнкер има за цел да положи началото на един консултативен процес и гражданите на ЕС с техните национални политици да решат кое за тях е добро и кое - не.

Някои от сценариите могат и да са в ущърб на България, призна Златев.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България: Ще се решава движението на хора в рамките на ЕС. Всяка държава сама ще решава, което може да е в ущърб на България. Европа е на различни скорости по икономически показатели. Къде сме ние ще бъде показател, след като страната ни вземе отношение по всички тези 5 сценария.

Според Златев обаче не можем да остане изолирани:

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България: В наш интерес е да бъдем максимално участници в големи групирания - икономически и политически. Стандартът на живот беше доста по-нисък, когато встъпихме в ЕС. За да продължим прогреса, трябва да сме част от нещо, в което да има развити страни, които да ни дърпат.

Нашата страна ще трябва да избере къде ще сме в ЕС след обсъждането на тези 5 сценария от Бялата книга на Европа, отбеляза Златев.

Той обясни, че ще има много политически кампании по Бялата книга, страните ще решават кой сценарий да изберат.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добавиха 2 години към присъдата на избягалия от Пловдивския затвор
Добавиха 2 години към присъдата на избягалия от Пловдивския затвор
“Урок по родолюбие” възкреси събития от Освободителната война
“Урок по родолюбие” възкреси събития от Освободителната война