НОВИНИ

Дете пострада при падане от лифт в Боровец

Осемгодишно момиче падна от четири метра от седалка на лифта "Мартинови бараки" в Боровец. Детето е настанено в болница Пирогов със сериозно счупване в областта на едното бедро. Тази вечер ще бъде оперирано. Версиите за инцидента на майката на пострадалото момиченце и на фирмата-концесионер на лифта, Бороспорт", се различават.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
20:05, 05.03.2017
5649
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Около 12:30 осемгодишната Елена се качва на лифта "Мартинови бараки" заедно със сестра си и двама възрастни. Секунди по-късно Елена пада от четири метра височина.

Екатерина Тенева, майка на Елена: "Двете ми дъщери заедно с кума при качването на лифта, всъщност тя не успява да седне правилно на седалката, тъй като този лифт не функционира добре от години. Седалката, идвайки отзад подсича скиорите в краката, и всъщност каквото стане оттам нататък. При малко повече късмет евентуално се качваш на лифта, ако не както в нейния случай тя не е успяла да се качи. Кумът ми се е опитал да я задържи, хората са започнали да викат наоколо. Служителите на лифта не са излезли, той е продължавал да се изкачва все по-нагоре и в крайна сметка от около 4 метра височина тя пада надолу. Събрали са се под лифта хора, които са се опитали евентуално да я хванат при падането, но не са успели и тя пада директно на земята."

Версията за инцидента на Бороспорт, се различава драстично от тази на майката. От фирмата твърдят, че техен ски патрул незабавно се е отправил към мястото и лифтът е спрян веднага.

Василия Константинова, изпълнителен директор на "Бороспорт": "Виждайки какво се случва, грабва една стълба и тръгва. Това се случва в рамките на 30 секунди. Оттам нататък, вече по свидетелски...- това го нямам на запис от този ъгъл, започват да викат хората отдолу "Пусни го, пусни го.". И мъжът пуска детето, което пада долу. Дали хората са си дръпнали ръцете или не, не мога да гадая. "
Петър Терзийски - Планинска спасителна служба: "В такъв случай сме длъжни да отидем. Оказахме помощ, беше паднало на снега долу. Три-четири метра ли е, колко е височината там. Има счупено бедро, вакуум матрак. И го донесохме до медицинския център."

Записите от двете камери са предадени на полицията. Според Бороспорт от тях не става напълно ясно как се е стигнало до ситуацията. Те гарантират, че при тръгването на лифта седалките са били обезопасени. Майката е категорична, че лифтът е опасен. Полицията, Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще търсят причините за инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението към София е натоварено, но няма сериозни задръствания
Движението към София е натоварено, но няма сериозни задръствания
Производителите настояват държавата да въведе защитна цена за слънчогледовите ядки
Производителите настояват държавата да въведе защитна цена за слънчогледовите ядки