НОВИНИ

Амал Клуни иска разследване на престъпленията срещу язидите в Ирак

Съпругата на Джордж Клуни Амал призова Багдад да разреши разследване на ООН на престъпленията на "Ислямска държава" спрямо малцинствената група язиди. Тя е адвокат на жертви сред язидите в Ирак.

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 12.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Амал Клуни се е заела с каузата на язидите в Ирак - малцинство, чийто вярвания включват елементи от исляма и християнството. Религията им се заражда в Месопотамия. "Ислямска държава" ги смята за поклонници на дявола и ги подлага на жестоки репресии, включително убийства.

Една от жертвите е Надя Мурад. Тя е била отвлечена и изнасилена от джихадисти. Нейн защитник, както и на други жени язиди, е Амал Клуни.

Амал Клуни, правозащитник: Искаме разследване със сътрудничеството на иракските власти.

Затова прочутата адвокатка и нейната клиентка се обръщат вече втори път пред представители на страните членки на ООН.

Надя звучи отчаяно.

Надя Мурад, жертва на "Ислямска държава": Дълбоко съм разочарована, че моите думи, моите сълзи и свидетелства не успяха да ви накарат да действате. Чудя се дали да продължа моята кампания? Говорих пред ООН за първи път преди 15 месеца. Нито един член на "Ислямска държава" не беше изправен в съда за престъпленията към моя народ.

Ще търсим помощ от партньорите ни да победим "Ислямска държава", заяви иракският посланик в ООН. По казуса с язидите, неговото правителство трябва да одобри предложена вече британска резолюция.

Амал Клуни, правозащитник: Обръщам се директно към иракския премиер Абади. От името на всички жертви на "Ислямска държава" Ви призовавам да изпратите писмо до Съвета за сигурност с искане за разследване на престъпленията на "Ислямска държава".

39-годишната адвокатка се обърна и към другите страни и ги приозва да не допускат втора Руанда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дупница ще заработи дневен център за хора с увреждания
В Дупница ще заработи дневен център за хора с увреждания
Започва втора фаза от проучването на радон в жилищни сгради в Русе
Започва втора фаза от проучването на радон в жилищни сгради в Русе