НОВИНИ

Рекс Тилърсън ще посети централата на НАТО на 31 март

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети централата на НАТО в Брюксел на 31 март, обявиха служители на Държавния департамент след полемика, предизвикана от отсъствието му от срещата на външните министри, която беше, предвидена за началото на следващия месец.

bnt avatar logo
от БТА
21:10, 24.03.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
рекс тилърсън посети централата нато март

Говорител на Държавния департамент и друг дипломат обаче не уточниха дали изненадващото посещение на Тилърсън в НАТО следващия петък ще се състои в рамките на срещата на външните министри на страните членки, която беше преместена за 31 март вместо за първоначално предвидените 5 и 6 април. Те заявиха само, че Тилърсън "ще посети НАТО в Брюксел на 31 март, след посещението си в Анкара", предвидено за 29 и 30 март.

Във вторник Държавният департамент на САЩ обяви, че новият държавен секретар ще пропусне първата среща на външните министри в Брюксел. Отсъствието на Тилърсън, заменен от помощник-държавния секретар Том Шанън, беше обяснена с възможното, но все още непотвърдено посещение на китайския президент Си Цзинпин в частната резиденция на американския му колега Доналд Тръмп във Флорида на почти същите дати в началото на април. Това решение притесни Алианса, вече разгорещен от критиките на Тръмп, който го е определял като "остарял".

За да успокои европейските си съюзници, американската дипломация заяви тази седмица, че търси нова дата и Белият дом потвърди, че Тръмп ще присъства на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел на 25 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер изрази надежда за предварително споразумение за Гърция до 7 април
Юнкер изрази надежда за предварително споразумение за Гърция до 7 април
Реформи в столичните здравни заведения
Реформи в столичните здравни заведения