750 хиляди лева за подобряване сигурността в училищата са предвидени в националната програма „Достъпно и сигурно училище“. Парите са за паник бутони и видеонаблюдение в държавните училища. Според специалисти от Велико Търново, заети в образователната...

750 хиляди лева за подобряване сигурността в училищата са предвидени в националната програма „Достъпно и сигурно училище“. Парите са за паник бутони и видеонаблюдение в държавните училища. Според специалисти от Велико Търново, заети в образователната система, тази идея вероятно ще претърпи провал също като магнитните карти за влизане в училищата, чието финансиране беше спряно заради опашките от ученици.

Едно от държавните училища във Велико Търново е професионалната гимназия по електроника „Ангел Попов“. В сградата има инсталирано видеонаблюдение, постоянно се записва случващото се в коридорите, а системата за класните стаи се включва само за зрелостните изпити. Входа пази пенсионер.

"Преди да говорим за паник бутони, трябва да говорим за човешкия фактор, не всички училища са с охранителни фирми. Примерно при нас е портиер, който си е наш служител, за да има паник бутон трябва да има адекватна реакция на човек, който да натисне този паник бутон ", каза Нели Николова – директор ПГ по Електроника „Ангел Попов“.

Това, с което в гимназията разполага за екстремни ситуации е бутон, с който затварят автоматично входната врата. Той е използван, когато група младежи решили да се саморазправят с ученик от училището. Въпреки това директорът е категоричен: "Нали се досещате, че примерно училището, в което аз съм директор, и както виждате тук са само момчета, имаме около 20 момичета на 250 ученика, значи какво по тази логика всеки учител да влиза с паник бутон в часа си."

Училището няма достатъчен бюджет, за да наеме професионални охранители. За добрата атмосфера в сградата се грижат учителите.

"Аз съм го казвала много пъти, няма лоши деца, има лош подход и ако един директор, един класен ръководител работи в тясна връзка с учениците си, с родителите им, паник бутонът е напълно излишен", заяви Нели Николова – директор ПГ по Електроника „Ангел Попов“.

Досега в училището не е имало случаи на агресия.