Хора с увреждания протестираха пред Народното събрание, затворени в клетки. Те искат да покажат, че държавната политика за интеграция на към хората в неравностойно положение не работи и те се чувстват като затворени в
клетка. Градският транспорт остава недостъпен за тях, по улиците няма условия за придвижването им, за достъп до важни институции, театри, кина, търговски обекти.

Хора с увреждания протестираха пред НС, затворени в клетки. Те искат да покажат, че държавната  политика за интеграция на хората в неравностойно положение не работи. Градският транспорт остава недостъпен за тях, няма условия за придвижването им по улиците, нито за достъп до важни институции, театри, търговски обекти.

Протестиращите недоволстват най-вече от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Според тях парите за подпомагането им се харчат без отчет от 30 т.нар. националнопредставени граждански организации и с нищо не облекчават живота на болните.

Митко Николов е на 35 години и 18 от тях е в инвалидна количка. Днес той доброволно се затвори в клетка пред парламента, за да покаже на всички как се чувства.

Митко Николов, протестиращ:
- Тротоарите са недостъпни - не мога да отида навсякъде, заведенията, институциите са недостъпни - не мога да отида никъде и затова се чувствам като в клетка.

Според протестиращите от Центъра за независим живот миналата година Националният съвет за интеграция на хората с увреждания и 30-те неправителствени организации в него са получили 5 млн. лв. държавна субсидия. И те били похарчени основно за наеми на офиси, режийни разходи и пътувания. С две думи за неща, които не облекчават ежедневието на хората с увреждания.

Капка Панайотова - изп.директор на Център за независим живот:
- Крайно време е целият този абсурд, цялата тази разсипия да излезе наяве.

Актьори разиграха "документален театър" по протоколи от заседания на Националния съвет и демонстрираха колко кухи фрази се разменят, без да се вземат работещи решения.

Петър Кичашки, протестиращ:
- Срещу тези пари държавата си купува единомислието на тези организации, получава се едно нездраво срастване между държава и гражданско общество.

Капка Панайотова - изп.директор на Център за независим живот:
- При липсата на каквато и да било друга документация най-натрапчивият
отговор е корупция и злоупотреба с власт.

От Национално представените организации заявиха, че не приемат обвиненията, но също смятат, че това, което са прави за хората с увреждания, е крайно недостатъчно. Утре те също ще протестират.