НОВИНИ

Президентът Първанов: Енергийният форум в София катализира сближаването на позициите

Не мога да обясня защо руският премиер Путин не дойде, но и не съм съгласен с чисто протоколното обяснение, че е много ангажиран. С това започна президентът Георги Първанов своето интервю за „Панорама". Истина е, продължи той, че имаме проблеми в договарянето за „Южен поток" на следващия етап и това е най-вероятната причина премиерът Путин да не дойде.

президентът първанов енергийният форум софия катализира сближаването позициите
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 24.04.2009
Чете се за: 07:16 мин.
У нас

Не мога да обясня защо руският премиер Путин не дойде, но и не съм съгласен с чисто протоколното обяснение, че е много ангажиран. С това започна президентът Георги Първанов своето интервю за „Панорама". Истина е, продължи той, че имаме проблеми в договарянето за „Южен поток" на следващия етап и това е най-вероятната причина премиерът Путин да не дойде.

Въпреки всичко, руската позиция прозвуча много автентично чрез министър Шматко, който преповтори тезата на президента Медведев, изказана тези дни. Като прибавим, че председателят на ЕК Барозу представи ясно новата европейска визия, на практика се получи очакваният сблъсък на концепции, на виждания по проблемите на енергетиката. Ние трябва да сме амбициозни, за да не останем в периферията на енергийния пазар, заяви Първанов.

Този форум не дава конкретните рецепти, а дава постановките, той сближава принципите. Ако ние успеем да се разберем за приоритети, ще се приближим към реализицията на идеята за повече сигурност на пазара на източници на енергия, каза той. Не бива да се очаква софийският форум да решава двустранните проблеми, като тези, които имаме с Южен поток. Сроковете не са фатални, поясни президентът.

Ние работим върху пакет от три енергийни споразумения - едното е за Южен поток, другото е за АЕЦ Белене, а третото е за нов договор с Газпром за премахване на посредниците. Когато се договорят политиците на президентско и премиерско равнище, би било много зле, ако газовиците ревизират взетите вече решения, предупреди президентът.

Подготовката на тази среща беше изключително тежка и сложна. Всички участници си дават сметка за това, признанието прозвуча в изказванията им. Според мен най-трудното нещо в света на дипломацията е енергийната дипломация, каза в заключение президентът Георги Първанов.

Следва пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев: Започваме с президента Георги Първанов. Разговарях с него на енергийния форум преди около 2 часа.

Водещ: Г-н президент, това, че Путин не дойде, какъв сигнал беше и към кого?

Георги Първанов: Много важно е да изясним фактологията, г-н Василев. Имаше неколкократни потвърждения за посещението на премиера Путин и участието му в този форум. Аз не мога да обяснявам той защо не дойде. Във всеки случай не мога да се съглася с чисто протоколното обяснение за това, че предстои друга среща с нашия премиер. Истината е, че имаме проблеми в договарянето за "Южен поток" на следващия етап, на следващия етаж, образно казано, и вероятно поради тези причини премиерът Путин отложи своето участие в тази визита. Но аз мисля, че руската позиция прозвуча много автентично, защото министър Шматко много точно, много прецизно, даже бих казал буквално в основната част от своето изказване пресъздаде онова, което президентът Медведев само преди няколко дни обяви и което публично беше огласено. И като прибавим към това факта, че президентът на Европейската комисия г-н Барозу представи пък новата европейска визия, практически се получи очакваният сблъсък на виждания, на концепции и може би в някаква степен и придвижване в едната и в другата посока.

Водещ: Сблъсък казвате. Софийският енергиен форум беше сякаш обграден от други форуми, подобни, в други страни. Дали Западът ревнува от Русия, от една страна, и Русия ревнува от Запада, от друга страна, и се получава този сблъсък между "Южен поток" и "Набуко"? И как България ще постигне своите цели, ако е подозирана и от едната, и от другата страна?

Г. Първанов: Нека да припомня в интерес на коректността, че българската идея за подобна среща на върха тръгна преди всички. Ние най-отдавна, най-отдалеч подготвяме нашия форум, но ние не ревнуваме това, че вече беше проведен такъв в Будапеща, че предстои в Прага. Нещо повече, ако ви направи впечатление, в моето изказване основната теза беше за приемствеността. Онова, което вече направихме в Будапеща, минава през София с приемането на тази солидна декларация, която е продукт на Европейската комисия като начален вариант и която е изработена с участието на всички делегации, т.е. на практика ние имаме едно движение и София, не случайно го казах, катализира това движение напред, това придвижване, това сближаване на позициите между двете твърде различни по характера на своите послания страни.

Водещ: Отсъствието на Путин няма ли да хвърли сянка върху резултатите от форума, защото резонен е въпросът не беше ли заявката за този форум прекалено амбициозна?

Г. Първанов: Вижте, ние трябва да сме амбициозни. Ако не сме амбициозни, ние ще останем в периферията, ще си останем в провинцията на енергийния пазар. Имаме в тези няколко дни много знакови събития - имаме офертата на Русия за нова енергийна концепция, концепция на енергийното сътрудничество. Имаме онова, за което президентът на Европейската комисия г-н Барозу говори много обстоятелствено - новите виждания на европейските институции. Тук наистина се получи може би първата дискусия във всеки случай и може би първите стъпки на сближаване. Естествено, че може да се съжалява, че една или друга позиция не е представена от най-високото равнище, но целта на този форум е работна. Ние не търсехме представителност и затова аз съм доволен и от общата визия, залегнала в декларацията, в документа, и което е още по-важно - в конкретните предложения, конкретните идеи. И, нескромно казано, българската делегация беше тази, която представи може би най-много предложения, част от които получиха своята подкрепа още по време на самата дискусия. Например идеята за обсерватория за един мониторинг, за едно наблюдение на тези потоци - газови, петролни, енергийни, като цяло със седалище именно в София получи подкрепа преди всичко от Русия, най-напред от министър Шматко.

Водещ: Като казваме за конкретните идеи, ще отговори ли този форум на един наистина конкретен въпрос - как да не се повтори газовата криза от зимата?

Г. Първанов: Този форум не дава конкретните рецепти, той дава постановките, той сближава принципите. Защото, ако ние успеем да се разберем по това с каква приоритетност реализираме отделните проекти, какви са финансовите ангажименти, какви са конкретните ангажименти на всяка една от страните участнички, мисля, че се приближаваме към реализацията на тази идея - за повече сигурност, в т.ч. и за България. И все пак, ако трябва да бъдем откровени, нашето спасение е в собствените ни ръце. Ние ще си дадем повече гаранция за сигурност, за недопускане на кризи като януарската газова криза, ако реализираме проектите "Южен поток и "Набуко", ако ние съумеем да изградим своевременно максимално бързо тази междусистемна връзка от Гърция към Димитровград, чрез която не просто да запълваме дупки в случай на криза, не да бъде един байпас, а да можем системно да снабдяваме страната по южното направление с газ. Ако ние разширим газохранилищата на България, ако успеем да реализираме онова, което коментирахме с емира на Катар за един терминал по южните брегове, към който България да бъде съпричастна и който също може да бъде една много перспективна инвестиция. Тоест това са само част от идеите, които, ако с консенсус, подчертавам тази своя идея, сегашните и бъдещи български управляващи, опозиция, всички политици реализираме, аз мисля, че гаранциите са налице.

Водещ: Защо сега точно възниква проблем между Москва и София по въпроса за "Южен поток"? Защо точно сега?

Г. Първанов: Той ще възниква на всеки един етап, защото има сблъсък на интереси. Един е българският интерес, друг е руският интерес. Въпросът е и смисълът, дълбочината на политиката е в това да можем да намерим компромиса, да сближим позициите.

Водещ: Да се строи нова тръба.

Г. Първанов: За това, г-н Василев, ние сме се договорили през януари миналата година и аз много държа да няма отстъпление от тази договорка, която ние с тогавашния президент, сега премиер, г-н Путин сме се разбрали. Когато аз поставих въпроса, че държим тръбата на "Южен поток" да е успоредна на сегашната ни газопреносна мрежа, той каза буквално - нас това не ни интересува, вие си решавате какво да бъде трасето. Но във всички случаи ние сме говорили за отделна тръба, защото става дума за различна собственост и защото става дума в крайна сметка за бъдещето на нашата газопреносна мрежа.

Водещ: Добре, вие вярвате ли, че проблемите ще бъдат решени и ще има подпис при посещението на премиера Станишев в Москва след два дни?

Г. Първанов: Нека да не товарим визитата на премиера Станишев с прекомерни очаквания. Да не забравяме, че тя е по друга програма. Ако това стане, чудесно, но ако не стане, би трябвало, разбира се, експертите да работят много интензивно, за да се получи в близките 20-30 дни. Аз не драматизирам срока от тези два дни, защото ако ние сме в цайтнот, може да не се получи най-доброто решение.

Водещ: А драматизирате ли тази разлика, която Путин прави - няма сега да подписвам, очакваме да говорим с премиера в Москва, т.е. разликата между този форум тук и посещението на премиера? Виждате ли тук някакъв конфликт или противопоставяне?

Г. Първанов: Вижте, аз мисля, че този форум е международен и не би трябвало да се очаква от него той да решава двустранни проблеми. Такава една постановка, и то на всяка цена, за нас не е приемлива. Ако ние бяхме готови, разбира се, можеше да се получи и това, но при положение че има забавяне, при това забавяне, което е не само заради руските претенции, но и заради мудността на нашите преговарящи, ако трябва да бъда откровен, щом има забавяне, тогава ще го решим допълнително. Сроковете не са фатални. Обърнете внимание, министър Шматко направи предложение за една обща среща на страните участници, техните фирми в "Южен поток". Ако това стане през май месец, спокойно може да се мисли за един подпис и тогава.

Водещ: Казвате - мудността на нашите преговарящи, кого имате предвид конкретно?

Г. Първанов: Нашите преговарящи, които на експертно ниво участват в разговорите с руската страна. Не искам да персонифицирам.

Водещ: Г-н президент, от бизнес срещата днес някак си като че ли се прокрадна един коментар, че "Газпром" е въздържан на, така, бързо преминаване към договаряне без посредници, нещо, на което вие много държахте? Тоест имате ли същото усещане?

Г. Първанов: Аз дочух тази реплика. Искам едно да кажа: когато се договорят политиците на президентско, на премиерско ниво, би било много зле, ако газовиците, няма значение от коя страна са, ревизират тези договорености. Аз държа на тази постановка, която прозвуча в Москва при последната ми визита - че ние работим върху пакет от три енергийни споразумения - едното е за "Южен поток", другото е за "Белене", където нещата не са стопирани, но във всеки случай са в застой, и третото, разбира се, за новия договор с "Газпром", който да премахне посредниците, които тежат отдавна на тази верига.

Водещ: Искам да обобщим в една дума няколко от посланията във форума, просто да изредим думи - прозрачност, мрежа, отвореност, регионално сътрудничество. Това не е ли утопия, г-н президент, когато става въпрос за газ, който сблъсква интереси, а не събира?

Г. Първанов: Примерно, аз бих прибавил, разбира се, и отговорност, и много други ключови понятия. Съзнавам, че е много трудно. За тези няколко месеца на подготовката на тази среща на най-високо равнище в София, аз си давам сметка, че най-трудното нещо в света на дипломацията е енергийната дипломация. Помня добре как бързо и безболезнено стана срещата, съмитът по културните коридори, макар че миналото също тежи тук, в Балканите. Но това беше песен в сравнение с тежката и свързана с много компромиси подготовка на настоящия форум. Но ние си даваме сметка, че без това не може, и това прозвуча в изказванията на почти всички участници, няма значение откъде, от САЩ и Русия, от Европейския съюз, от Балканите.

Водещ: Накрая, не мога да не ви помоля за един кратък коментар за едно събитие от седмицата, което няма нищо общо с форума. Мнозинството отхвърли, част от мнозинството, отхвърли вашето вето за 8-процентовата бариера за коалиции. Сред тези, които отхвърлиха, беше партията, на която вие бяхте лидер. Можем ли да говорим тук за конфликт?

Г. Първанов: Това е демокрацията. Особено парламентарната демокрация допуска разминаване на мнението на парламентарното мнозинство с това на президента. Вижте, аз, първо, не съм сигурен, че в мнозинството са си направили вярната сметка. Виждам, че това по-скоро катализира консолидационните, процесите на единение в дясното пространство. Нищо не можеше да обедини дясното така, както го обедини тази 8-процентна бариера, но това не е мой проблем. Ако аз реагирах, то е, защото, така, извинявайте, но е накърнено моето чувство за справедливост, моето виждане за справедливост. Не може в последната минута да се променят правила, които са установени от 20 години, независимо, че става дума за политически сили, които като цяло стоят наистина враждебно към моята личност и към президентската институция на този етап. Но ще бъда винаги против, когато се променят такива установени правила, работещи правила в името на това може би да бъде елиминиран противникът или поне да бъдат намалени неговите шансове.

Водещ: Г-н президент, благодаря ви за това интервю.

Г. Първанов: И аз ви благодаря, г-н Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025
Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025
15:08, 25.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Протест преди делото за Филип: За пътните убийства - доживотен затвор
Протест преди делото за Филип: За пътните убийства - доживотен затвор
14:46, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
14:42, 25.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
14:33, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
14:20, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
13:13, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
13:09, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:22 мин.
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
13:02, 25.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
12:25, 25.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
12:03, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
11:59, 25.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Атанас Папаризов: Ползата от форума в София е много голяма
Атанас Папаризов: Ползата от форума в София е много голяма
Софийската енергийна среща приключи първия ден от работата си
Софийската енергийна среща приключи първия ден от работата си