НОВИНИ

Енергетика и геополитика в центъра на София - репортаж на Йоана Левиева-Сойер и Елина Цанкова

Състоя ли се големият енергиен диалог в София? Какво мислят за глобалните енергийни проблеми, дискутирани на Енергийния форум у нас, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, министърът на енергетиката на Руската фередерация Сергей Шматко и специалният пратеник на президента на САЩ по енергийните въпроси за Европа и Азия Ричард Морнингстар.

енергетика геополитика центъра софия репортаж йоана левиева сойер елина цанкова
bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 24.04.2009
Чете се за: 04:50 мин.
У нас

Състоя ли се големият енергиен диалог в София? Какво мислят за глобалните енергийни проблеми, дискутирани на Енергийния форум у нас, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, министърът на енергетиката на Руската фередерация Сергей Шматко и специалният пратеник на президента на САЩ по енергийните въпроси за Европа и Азия Ричард Морнингстар.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев: Няколко специални интервюта с големите играчи в един материал за "Панорама".

Репортерка: Проблемът е истински геополитически казус - въпрос на оцеляване. Свят, където за енергия вече се преговаря като за изчезващи скъпоценности и е въпрос на оцеляване на цели корпорации или правителства, на сигурността на цели държави. Възможна ли стана геополитиката в центъра на София, след като руският премиер Путин си направи газоотвод, но председателят на еврокомисията Барозу премина по булевард "Брюксел", а от Вашингтон кацна специалният пратеник на Обама по енергийните въпроси за Европа и Азия Ричард Морнингстар? Състоя ли се големият енергиен диалог в София.

Жозе Барозу: Надявам се, че резултатите от форума в София ще са нов консенсус за пътищата на енергийна сигурност и солидарност. Според мен софийската декларация от форума може да бъде основа за бъдещето. В момента, по време на чешкото председателство, ние подготвяме нова конференция за южния коридор за Европа. Затова мисля, че е много важно да възобновим принципите на енергийна сигурност и солидарност.

Сергей Шматко: Ние очакваме открита и честна дискусия с нашите партньори. Важно е да изпратим правилния сигнал до цялата общност на газовите играчи - потребители, транзитьори, доставчици. Готови сме да разрешаваме текущите проблеми заедно и да се събираме на подобни събития.

Ричард Морнингстар: Не сме дошли тук, за да спорим с Русия или да имаме някаква антируска политика. Ние искаме да работим конструктивно с всички страни в региона, за да увеличим енергийните доставки за региона и енергийната сигурност.

Ж. Барозу: Сега е важно не само за експертите, но и за нормалните жители да разберат колко е нужна реална общоевропейска енергийна политика. Политика, която се основава на принципите на диверсификация, разнообразяване на енергийните източници, за да не сме зависими само от един. Нужна е още диверсификация на страните, източници на енергия, и диверсификация на транспортните коридори. Затова в случая ключовата дума при сигурността е диверсификация, но тази политика не действа против когото и да било. Ние искаме да работим заедно с всичките си партньори, включително и с Русия. Сега живеем в ера на взаимозависимост и при енергията.

Репортерка: Какви знаци дадоха отсъствията и присъствията на газовия форум в София, особено след новината, че Путин ще пропусне идването в България с уточнението, че след няколко дни чака българския премиер Станишев в Кремъл?

С. Шматко: Във взаимоотношенията си със своите стари приятели и дългосрочни исторически партньори Русия не изпраща никакви знаци. Между нас има изключително прям и открит диалог.

Репортерка: А наистина ли причината е в разногласията между българската и руската страна?

С. Шматко: През последните дни много се занимавах с този въпрос заедно с българските ми колеги тук. Ние смятаме, че разногласията, за които се говори, а именно маршрутът на проекта и възможността да се използва българската газопреносна система, са лесно преодолими. За нас окончателната договорка с българската страна е изключително важна. Целта ни беше днес или в най-скоро време да потвърдим нашата принципна готовност да работим съвместно.

Репортерка: Геополитика в центъра на София - ще се сблъскат ли на експертно ниво европейските, американските и руските интереси и къде ще се пресекат в битката за партньорства, влияния, коридори и различни проекти?

Репортерка: Проектът "Набуко" е приоритет за Европейския съюз, но въпреки това е поставен пред редица проблеми, като започнем от позицията на Турция и финансирането. Как според вас ще бъдат решени те?

Ж. Барозу: Преговорите вървят добре. Европейската комисия не е партньор, а просто посредник между страните членки и компаниите. Впрочем днес внимателно слушах това, което каза президентът на Република Турция г-н Гюл, който беше изключително позитивен и изказа подкрепата си за проекта "Набуко". Затова се надявам, че скоро ще видим светлината в края на тунела относно този изключително важен транспортен коридор на енергия към Европейския съюз. И също така, след като внесох предложение в комисията, решихме да осигурим и финансова подкрепа на проекта.

Водещ: Очаквате ли, че зад кулисите руският и американският интерес ще се сблъскат, например проектът "Южен поток" срещу "Набуко"?

Р. Морнингстар: Не, наистина не очаквам подобно нещо. Ние нито подкрепяме, нито сме против "Южен поток", но ако има някакви проблеми с търговската реализация на този проект, би трябвало да се зададат сериозни въпроси на страните, които желаят да участват. "Набуко" също е важен проект, но едно от нещата, които трябва да знаете, е, че нито един газопровод няма да е решение на сложния проблем с газовите доставки. Той е само част от голямата мозайка.

С. Шматко: Не мисля, че проектът "Набуко" ще е конкурент на другите, защото според нашите изчисления Европа така или иначе се нуждае от допълнителни количества газ. Аз съм убеден в това, че ние винаги ще можем да предложим по-евтин газ от този, който ще бъде доставен чрез проекта "Набуко".

Водещ: Кои са вашите приятели и кои са вашите врагове в газовата геополитика в региона на Европа и Азия?

Р. Морнингстар: Не мислим в измеренията на приятели и неприятели. Искаме да работим с всички страни в региона и да помогнем на кавказките и централноазиатските държави да постигнат своя суверенитет и независимост, за да използват по най-пълноценен начин своите ресурси. На страна като България бихме искали да дадем съвет как се постига енергийна сигурност, но все пак не забравяйте, че това е проблем, който трябва да бъде решен от България. Ние не сме тук, за да водим проповеди кои са правилните решения, искаме да работим конструктивно и с Русия. За нас тя не е противник, а партньор в областта на енергетиката.

С. Шматко: Харесваме амбициозните партньори, именно с тях можем да си поставяме амбициозни цели и да реализираме мащабни задачи като "Северен" и "Южен поток". Това, че европейските държави активно се опитват да вземат позиция, за да осигурят своята енергийна безопасност, много ни харесва. Така много по-сигурно и прозрачно можем да решим проблема с доставките на газ за европейските страни. Според мен, европейските потребители не трябва да плащат за политически решения.

Репортерка: Какво постигна София след студения урок от газовата криза и спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" в сложната игра за разпределянето на тръби и влияние, където всеки трябва да бъде стратегически играч, но ресурсите се изчерпват, а световната финансова криза променя плановете на всички? Дали това ще се случи и с АЕЦ "Белене", в която са вторачени съмнения и интереси?

С. Шматко: Разбира се, АЕЦ "Белене" е нужна и на Русия, но не по-малко и на България. Мисля, че това е един много добър проект, който отново ще възобнови отношенията на ядрено сътрудничество, което имаха Русия и България, а ние много уважаваме българските ядрени специалисти. Много се притеснявахме, когато ви се наложи да затворите трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" заради политическите договорки при влизането ви в Европейския съюз. Затова ми се струва, че АЕЦ "Белене" е нова страница от една много интересна книга, която ние бихме искали да прочетем заедно.

Р. Морнингстар: Определено искаме България да направи това, което е най-добро за нея и в неин интерес. България има отношения и с Русия, и тя е елемент в картината. Но ние ви разглеждаме като държава, която трябва да разнообрази своите източници, за да гарантира енергийната си сигурност.

Ж. Барозу: България усети пряко трудностите от липсата на енергийна сигурност и в момента допринася много за постигането на единна политика по този въпрос, затова поздравявам България за инициативата, която пое, и днес съм тук, в София, за да покажа ангажираността на Европейския съюз относно този много важен въпрос.

Репортерка: Въпросите на бъдещето и сигурността в един все по-зависим свят, в който печеливши ще бъдат тези, които умеят да гледат напред, да търсят промяна и алтернатива.

С. Шматко: Въпреки че Русия има богати залежи на нефт, газ, въглища и други видове ресурси, както и мащабни проекти за развитието на своята ядрена енергетика, през последните години си направихме много сериозни изводи. Ето защо в близко бъдеще, до 2015 година, си поставяме за цел минимум четири процента от нашия енергиен баланс да е от възобновяеми източници на енергия.

Водещ: Като специален пратеник на новата администрация, може ли да ни разкриете енергийната тайна на президента Обама? В бъдещия свят по-малко нефт ли ще има или по-малко замърсяване?

Р. Морнингстар: Това е един от въпросите с най-висок приоритет в нашата администрация. Президентът е убеден, че инвестициите в зелени технологии са не само за преодоляването на климатичните промени, но и нещо, което може да ни извади от сегашната икономическа рецесия и да ни отправи по пътя на развитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Признание за БНТ
Признание за БНТ
22:56, 26.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
22:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
21:04, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
21:02, 26.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието
20:28, 26.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Столичната комисия за финансиране на инвитро процедури не работи
Столичната комисия за финансиране на инвитро процедури не работи
20:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
19:45, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
19:00, 26.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
18:47, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
18:46, 26.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
18:18, 26.04.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
18:00, 26.04.2024
Чете се за: 07:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Политически разводи и истории около бариерата – разговор в студиото с Яне Янев и Красимир Каракачанов
Политически разводи и истории около бариерата – разговор в студиото с Яне Янев и Красимир Каракачанов
Атанас Папаризов: Ползата от форума в София е много голяма
Атанас Папаризов: Ползата от форума в София е много голяма