НОВИНИ

Политически разводи и истории около бариерата – разговор в студиото с Яне Янев и Красимир Каракачанов

Вдигането на прага за коалициите в последния момент цели максимално да улесни тройната коалиция при постигането на служебна победа на предстоящите избори, защото 8-процентната бариера обслужва единствено БСП и ДПС. Това заяви в „Панорама" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

политически разводи истории около бариерата разговор студиото яне янев красимир каракачанов
bnt avatar logo
от БНТ
23:05, 24.04.2009
Чете се за: 08:40 мин.
У нас

Вдигането на прага за коалициите в последния момент цели максимално да улесни тройната коалиция при постигането на служебна победа на предстоящите избори, защото 8-процентната бариера обслужва единствено БСП и ДПС. Това заяви в „Панорама" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

В промените, които буквално бяха гласувани в „12 без 5", има няколко клаузи, които препятстват създаването на нови партии. С приетите 31 мажоритарни райони не се осигурява мажоритарен избор, но отново се помага на управляващите. Всичките изменения в изборното законодателство, приети два месеца преди изборите, имат за цел да затруднят опозицията, каза още Красимир Каракачанов.

Председателят на „Ред, законност, справедливост" Яне Янев на свой ред заяви, че е доволен от приемането на по-високия предизборен праг за коалициите, защото така ще се избегне фрагментиране на политическата сцена от малки партии и влизане на олигархични партии в парламента. Според него обаче приетият Закон за политическите партии ще дестабилизира политическата систем, а сегашният изборен закон ще изиграе много лоша шега на управляващите, каза Янев.

Следва пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев: Осемпроцентовата бариера за коалиции стана закон, след като тази седмица парламентът отхвърли президентското вето. Вече видяхте, уважаеми зрители, тук са лидерът на ВМРО и председател на парламентарната група на "Напред" Красимир Каракачанов и лидерът на "Ред, законност и справедливост" и председател на новооснованата парламентарна група Яне Янев. Добър вечер, господа.

Кр. Каракачанов: Добър вечер.

Я. Янев: Добър вечер.

Водещ: Вие ли, г-н Каракачанов, станахте първата жертва на новия закон? Питам, защото онзи ден се разделихте с партия ЛИДЕР и явно ще се явявате на изборите като партия, а не като коалиция.

Кр. Каракачанов: Значи, първото нещо, което трябва да се каже, че този закон, който беше направен буквално в 12 без 5, е един закон, подготвен от БСП и ДПС, чиято цел не е да осигури един прозрачен изборен процес, да осигури равна възможност за надпревара на партиите без значение дали са опозиция или управляващи, а целта е много проста - да създаде максимални препятствия пред опозицията, да създаде максимални възможности за служебна победа на сега управляващата тройна коалиция. Вътре освен тези 8 процента, за които ще стане явно по-подробно дума, има няколко клаузи, с които всъщност се спира възможността дори за създаване на нови партии. С всички тези парични вноски, които 50, 100 хил. лв., които трябва да се внасят за участие в изборите. Само да довърша, беше направен опит да бъде излъгано българското общество с т.нар. мажоритарни избори, защото голяма част от българското общество иска мажоритарен вот, иска да избира своите народни представители поименно, а не партийно. С тези 31 псевдомажоритарни района, които бяха направени, всъщност не се осигурява мажоритарен избор, а се осигурява възможността тройната коалиция с единни кандидатури да спечели, докато опозицията, която е разделена - да загуби. Истината е, че това не е мажоритарен избор, защото мажоритарният избор, дори в най-малкото село се провежда в България, когато, ако някой от кандидатите не е взел 50 плюс 1 процента, се явява на балотаж. На този псевомажоритарен вот, който беше прокаран в закона, всъщност отива и се класира първият по резултат и след като той стане министър или напусне парламента, забележете какво става - няма нов избор, а влиза поредният от партийната листа...

Водещ: Да се върнем на бариерата, защото това не го внесе...

Кр. Каракачанов: Значи...

Водещ: ... БСП и ДПС, а го внесе г-н Яне Янев. Нека него да... той да каже какво мисли - дали е щастлив от това, че тази поправка вече дава резултати, и после вие ще кажете.

Я. Янев: Не щастлив, а особено щастлив съм, защото българската политическа система трябва да се европеизира. Не може да има 300 партии, не може да има партийни формирования на бизнес основа, не може да има олигарси, които им хрумва нещо и затова, защото са решили да си направят чадър чрез някакво формирование, тръгват да правят предизборни коалиции, за да им гарантира влизането в парламента.

Водещ: Кого имате предвид?

Я. Янев: Ами, ние сме го казвали многократно, този, когото г-н Каракачанов толкова време защитаваше и с когото партнираше. Но най-вероятно ВМРО като стара партия е разбрала, че този български олигарх на практика не само не познава политическите реалности, но играе некоректно. Така че ние сме внасяли повече от 11 поправки за тези 4 години. Колегите, които са го правили, са по-голяма част от тях в нашата парламентарна група, на РЗС. Първо, по отношение на Закона за политическите партии. Ние считаме, че този Закон за политическите партии, който прие сега управляващото мнозинство пак по идея на бившата комунистическа партия, която между другото не е мръднала и в това отношение, на практика не нормализира, а дестабилизира политическия процес в България, защото ние освен тази ограничителна мярка от 8 процента за коалициите и 4 процента за партиите в закона бяхме предвидили и други ограничителни мерки: политически партии, които не съберат 1 процент на изборите на два последователни избора, се заличават, за коалициите - 2 процента.

Водещ: Нека да влезем в спор тука.

Кр. Каракачанов: Значи, реално погледнато, 8-те процента като бариера обслужват БСП и ДПС основно. Защо? Защото...

Водещ: Искате да кажете, че г-н Янев обслужва БСП и ДПС.

Кр. Каракачанов: Не, аз казвам какво обслужва тази поправка в закона. Между другото, ако направите една справка в редица от европейските страни, ще видите, че има законово решение, с което една година преди избори не се правят поправки в законите в законите в съответните страни. В България този закон нарочно беше направен 2 месеца преди изборите, за да може да бъде затруднена опозицията. Тази поправка на практика какво прави? Тя не решава всички тези проблеми, за които говори г-н Янев. Не ги решава поради много простата причина, че всъщност многото партии в България, които всички сме на едно и също мнение, че една голяма част от тях са изкуствено създадени, за да обслужват някакви местни или по-централни интереси, или пък са създадени от хора, които хабер си нямат от политика, но само, така, излизат, за да замърсяват политическия ефир, тези формации и по сега действащото законодателство, след като два пъти не се явят на избори, просто отпадат, след като не си предадат отчетите в Сметната палата, отпадат. Въпросът с 8-те процента на практика какво означава, буквално казано, в последния момент въведено? Това означава, че се създават затруднения пред две коалиции, Движение "Напред" и коалицията между СДС и ДСБ. Това е идеята, която БСП така смело прегърнаха.

Водещ: Така ли е, г-н Янев?

Я. Янев: Не, изобщо не е така, точно обратното е и бих искал да поясня защо. Първо, тази поправка, която говореха, че биха внесли от тройната коалиция и най-вече от БСП и ДПС, ставаше въпрос само за 8 процента, а ние на практика видяхме, че те нямаха смелостта да го направят и затова го внесохме в последния момент, същото предложение, което аз бях формулирал на 7 септември 2008 г. едно към едно, без никаква корекция. И се оказа, че Христо Бисеров стана и оттегли това наше предложение, защото ги е страх и тях, защото нашето предложение беше 8 плюс един за всяка следваща партия. Тъй като примерно БСП и коалиция се явяваха с по 10 и повече партии, това значи, че при тях бариерата също трябваше да бъде толкова висока. Но на практика тези 8 процента, сега вие ще се убедите на изборите реално, че съм бил прав, когато вместо да се регистрират 30 партии или 50 партии... Нали вие не искате да отидете на избори и в избирателните секции пред вас да се явят едни огромни списъци с никому неизвестни партии, за да могат да разсеят гласовете и пак да ги дадат на първите няколко?

Водещ: Съгласни ли сте с г-н Каракачанов, че тази поправка, която де факто вие внесохте, обслужва БСП и ДПС, да или не?

Я. Янев: Не, не зная, може би г-н Каракачанов повече познава тези процеси в БСП. Аз не съм наясно дали ги обслужва. Аз обаче съм сигурен, че този изборен закон ще им изиграе много лоша шега на бившите комунисти и на ДПС, а пък НДСВ изобщо го няма в политическото пространство, то е в политическото небитие вече.

Водещ: А, тука явно противоречие.

Кр. Каракачанов: Значи, ясно е, че тази 8-процентна бариера на практика дава възможност на БСП или по-точно увеличава възможностите БСП и ДПС служебно да спечелят изборите, тъй като от десетина години българската опозиция е разединена. Това не означава, че трябва да бъде разстреляна обаче. Това не означава, че трябва да създаваш изкуствени пречки в изборния процес. В края на краищата една подобна поправка за 8-процентна бариера... нека да помислим в перспектива за нови партии. Една нова партия на нито едни избори няма как просто да прескочи 8 или дори 4-процентна бариера. Ти ограничаваш нормални формати да се обединяват в коалиция. Това е най-нормалният процес. То в края на краищата и едно семейство е една коалиция. Само че въпросът е в друго. Когато ти дадеш подобна 8-процентна бариера, ти на практика предпоставяш точно това, което казва г-н Янев, точно обратното на това, което казва - че явявайки се партии, търсейки да прескочат 4-процентната бариера, ще се случи точно това, ще вземат по 2, по 3 процента, при невъзможността да се обединят заради тази поправки с 8 процента, ще изгорят много гласове. Само да довърша. С 8-процентна бариера какво означава? Горе-долу 8-процентната бариера е 300-320 хиляди гласа. Партии, които вземат или коалиция, която вземе 300 хиляди гласа, ще остане непредставена в българския парламент. Това са 300 хиляди български избиратели, които как ги мотивираме да гласуват в едно време, когато избирателната активност намалява от ден на ден?

Водещ: Г-н Янев?

Я. Янев: Това изобщо не е така...

Кр. Каракачанов: Точно така е.

Я. Янев: ... и вие ще се убедите, че е редно политиците, когато застъпват определени тези, те да се доказват в нормалния живот. Вие ще се убедите, че в резултат на тази поправка, да речем, партиите от коалиция "Напред", ще признаят водещата партия, която в случая е ВМРО.

Водещ: Опа-а...

Я. Янев: И на практика от тази поправка...

Водещ: Защо не вземете една коалиция да направите вие?

Я. Янев: От тази попрвка аз ви гарантирам, че едни от най-облагодетелстваните ще бъдат ВМРО конкретно, вие ще разберете по-нататък във времето. Но понеже г-н Каракачанов каза заедно със Стефан Личев, че едва ли не аз съм килъра на старата десница...

Кр. Каракачанов: Килър не съм употребявал, моля ви се.

Я. Янев: Не, говоря за Стефан Личев, ваш партньор. Аз искам тука да се защитя, ако ми дадете тази възможност. Не съм, РЗС не е разстреляло и няма намерение да разстреля старата десница. Старата десница беше уволнена на три избора от българските избиратели. Беше уволнена на евроизборите, като я лишиха да има евродепутат. Беше уволнена на президентските избори. И беше уволнена на последните кметски избори...

Водещ: Ама вие бяхте част от нея тогава.

Я. Янев: ... като няма свои представители в повече от 18 области.

Водещ: Вие тогава, вие не бяхте ли част от нея по това време?

Я. Янев: Вижте, много е важно да се знае кой е бил в изпълнителната власт, кой е ръководил старата десница, кой какви отговорности е имал и кой каква позиция днес заема. Вие знаете ли какво значи безпринципна коалиция. Междувпрочем, замислете се г-н Василев, вие сте, така, много солиден водещ, не съм чул някой във вашето студио да даде дефиниция на коалиция. Българското законодателство е единствено от всички 27 страни-членки на ЕС, където не е изведена дефиниция що е това коалиция.

Водещ: А примерно ОДС 2005 г., в което вие участвахте, беше ли безпринципна или не?

Я. Янев: Ще ви кажа. Там поне се бяха събрали партии, които са от едно политическо пространство и с едни и същи цели, но искам...

Водещ: Г-н Каракачанов сега безпринципна коалиция ли е или не е?

Я. Янев: Вижте, ако една коалиция има начело един олигарх, не може да бъде принципна, това е невъзможно.

Кр. Каракачанов: Господин Янев нещо бърка. Начело на тази коалиция никога не е имало нито един олигарх и няма да има, защото ВМРО, както и г-н Янев каза, е стара организация със сериозна история. И най-важното нещо, аз говоря за ВМРО, но това важи и за колегата на г-н Янев Стефан Личев, това важи и за колегите от "Гергьовден", една формация, която държи на името си, което е изграждала над 100 години и поне последните 20 също от новата демокрация, не може да позволи подобно нещо. Въпросът с това как да редуцираме политическите партии в България няма да стане със закон. Нито едно насилие, дори дефинирано в закон, не е решило нито един проблем, говоря в политиката. Иначе по отношение на престъпния свят и контингент това е друга тема. Но истината е, че голяма част от българските партии, голямата част, не голяма част, голямата част не излизат пред своите избиратели с идеи, не излизат с програми, не излизат с, така, политика, която или не показват политика, която отстоява националните интереси. Това е проблемът на българската политика. В предишния разговор, като говорихме за енергетиката, стана дума. За разлика от българските политици техните колеги в редица други източноевропейски страни много ясно и твърдо отстояват националния интерес на своите държави. Нашите политици не го правят. Не само че не го правят - едно говорят, когато искат да вземат властта, друго правят, когато я вземат. Справка - последната коалиция, която управлява. И това е проблемът на българската политика, а не...

Водещ: Ама, нашите политици сте и вие, и вие.

Кр. Каракачанов: Така. Аз в това отношение, аз не искам да говоря за другите. В това отношение мисля, че последните 15 години, откакто ВМРО е на обществената сцена и е някакъв обществен фактор, ние сме били последователни в своята политика на отстояване на българския национален интерес без оглед с това кой ни е партньор, както беше във времето на ОДС, или кой в момента е на власт, както е със сегашната коалиция.

Водещ: Добре, да завършим с това с по едно изречение. Със смислени работи ли се занимават българските политици в момента или с интриги? За финал, г-н Янев.

Я. Янев: Не, преди това искам да кажа едно много важно изречение, че ние сме за ред и в политиката. Ние сме за крути мерки и срещу политиците, защото измежду тях има немалко престъпници и мафиоти. А що се касае до това с какво се занимават политиците, ние сме за цялостна конституционна реформа, която да позволи, вместо да има 240 депутати, половината от които абсолютно неизвестни и които са там само за да изпълняват определени поръчки и да бъдат брокери на определени бизнесмени, най-много България трябва да има 120 народни представители. И не само това, този посттоталитарен модел може да се смени само с един-единствен изход - нова конституция и ново държавно европейско устройство, в момента то е посттоталитарно.

Водещ: Добре. Последно изречение и от вас.

Кр. Каракачанов: Ясно е в едно общество как обществото трябва да бъде възпитавано в патриотизъм, в отстояване и спазване на законите от страна на политиците - не с приказки, а с личен пример. Това е основният начин да покажеш на обществото, че има промяна.

Водещ: Добре.

Кр. Каракачанов: А между другото това, което каза г-н Янев, касае и мажоритарни избори, и т.н., е вярно. Само че в закона, който той подкрепи, всъщност тези неща отсъстват.

Водещ: Добре.

Я. Янев: Аз не съм подкрепил закона, аз съм подкрепил 8-процентната бариера, за да може в България да има малко, но истински партии.

Водещ: Добре. Благодаря ви за участието, господа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
18:53, 28.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
18:22, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
17:54, 28.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
17:45, 28.03.2024
Чете се за: 05:45 мин.
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
17:26, 28.03.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
17:17, 28.03.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
16:59, 28.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Край на парламентарната рулетка, отиваме на избори
Край на парламентарната рулетка, отиваме на избори
16:35, 28.03.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Откриха птичи грип в с. Цалапица
Откриха птичи грип в с. Цалапица
16:22, 28.03.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Картечница, противотанков снаряд, пушки и пистолети откриха в автосервиз в Ямбол (СНИМКИ)
Картечница, противотанков снаряд, пушки и пистолети откриха в автосервиз в Ямбол (СНИМКИ)
16:13, 28.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Авария на водопровод в Шумен предизвика огромен гейзер (ВИДЕО)
Авария на водопровод в Шумен предизвика огромен гейзер (ВИДЕО)
15:57, 28.03.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Европейската прокуратура извършва обиски в български курорт заради съмнения за измами с евросредства
Европейската прокуратура извършва обиски в български курорт заради съмнения за измами с евросредства
15:48, 28.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Кражба от Археологическия музей в Хисар
Кражба от Археологическия музей в Хисар
Енергетика и геополитика  в центъра на София - репортаж на Йоана Левиева-Сойер и Елина Цанкова
Енергетика и геополитика в центъра на София - репортаж на Йоана Левиева-Сойер и Елина Цанкова