От днес започна изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на хората, които доброволно са умъртвили животните си заради африканската чума по свинете. Искания за еднократна помощ за дезинфекция в Русенска област са подали 780 стопани. Средствата се дават по предварително направени графици в кметствата.

Русе

С близо час закъснение от обявения график започна изплащането на компенсациите в хисарското село Беловица. Това изнерви хората, част от които бяха излезли от работа, за да получат парите си. 27 стопани имат право на подпомагане след като са декларирали, че са направили необходимата дезинфекция.

БНТ: Колко прасета се наложи да унищожите?

Ненка Апостлова: Две - едното беше над 200 кг, другото над 60, каква дезинфекция направихте във вашето стопанство - със вар и син камък.

Масово стопаните в Беловица са използвали за обеззаразяване сода каустик и белина.

Иван Пенчев: Една жена от Хисаря ветеринарен лекар дойде и вика може ли да видя кочината ? Викам кочината е тука прасетата ги няма. Всичко се изми и повече няма да гледаме, щото ние сме на 85 години.

Георги Йорданов отглежда прасета от 15 години. Първоначално не приел предложението на кмета на село Борисово да умъртви животното, защото било над 100 кг. По-късно обаче се съгласил и му се наложило да си купи фризер.

Стопаните в селото заклали прасетата си още миналото лято по препоръка на местната епизоотична комисия.

Иван Михов, кмет на с. Борисово: Тази година нямахме на територията на Борисово прасета. И от миналата година, хората, които доброволно си премахнаха прасетата в задния двор, мисля, че е редно и получиха дори обезщетение от 300 лева.

Кръстьо Иванов, който също е заклал прасето си, казва че дезифекцията с препарат му е струвала около стотина лева.

В община Сливо поле право на обезщетение имат около 20 стопани. Техните пари са изплатени в брой или по банков път.

Започна изплащането на обезщетенията заради чумата по свинете

Започна изплащането на обезщетенията заради чумата по свинете

От днес започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на хората, които доброволно са евтаназирали животните си заради африканската чума по свин...