НОВИНИ

Защо ни спряха европарите – разговор с Надежда Михайлова

Гост в студиото на „Денят започва” беше Надежда Михайлова, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ОДС. Тя заяви, че решението на Европейската комисия да бъдат спрени парите на България по ФАР, е взето след много сериозен доклад, след направени анализи на Европейската сметна палата и заключенията, очевидно, са неблагоприятни за страната.

спряха европарите разговор надежда михайлова
bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 26.11.2008
Чете се за: 06:09 мин.
У нас

Гост в студиото на „Денят започва” беше Надежда Михайлова, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ОДС. Тя заяви, че решението на Европейската комисия да бъдат спрени парите на България по ФАР, е взето след много сериозен доклад, след направени анализи на Европейската сметна палата и заключенията, очевидно, са неблагоприятни за страната. Михайлова е категорична, че правителството трябва да поеме отговорност за случващото се и е уверена, че този кабинет не би могъл по никакъв начин да възстанови доверието на Брюксел. Тя изрази недоумение от факта, че управляващите обвиняват Европейската комисия за тежката санкция, която налага на България. Според нея правителството трябва да прояви смирение и да поеме отговорността за негативите вследствие на спрените средства, които ще се отразят зле на целия български народ. Крайно време е управляващите да спрат да си затварят очите пред корупцията, защото вече никой няма да се занимава с това просто да ни я показва, отвън вече ни налагат наказания. Трябва да сме наясно, че сме изгубили окончателно тези 220 млн. евро, подчерта тя. Това правителство, което не се ползва с доверие, което е очевидно, трябва да подаде оставка, заключи Надежда Михайлова.

-----------------------

Пълен текст на разговора

Водещ:

Нещо средно между студен душ и звучен шамар дойде вчера от Брюксел, а може би и двете едновременно. Става въпрос за решението на еврокомисията, с което страната ни окончателно губи 220 милиона евро. Днес в изданията някои от колегите са изчислили, че това прави, като се, така, раздели на броя на населението, прави средно по 56 лева на човек. Други суми са поставени под въпрос. 340 милиона евро остават замразени, по ИСПА пък 114 милиона евро, образно казано, също се намират във фризера. Това е някъде, така, малко над 450 милиона евро извън тези 220 милиона. Разочарование - най-общо така може да се синтезира реакцията на управляващите вчера, разочарование от това, че не са били отчетени усилията, които е положила България след последните санкции. От опозицията пък настояха за поемане на отговорност и за оставки. Сега в студиото сме с Надежда Михайлова, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ОДС, бивш външен министър. Здравейте, г-жо Михайлова.

Надежда Михайлова:

Здравейте.

Водещ:

Най-напред да ви питам справедлива ли е тази оценка на Европейската комисия?

Н. Михайлова:

Аз дори съм изненадана, че подобен въпрос може да се поставя. Тази оценка не е решение на един или друг чиновник, както някой се опитва да внуши, в Европейската комисия. Тази оценка е взета въз основа на много сериозен доклад, на анализи на Европейската сметна палата и заключенията очевидно са неблагоприятни за България. Аз съм изненадана и от изненадата на управляващите, защото, така, слушах много внимателно вчера реакциите им и бих казала, че тази арогантност и политически бабаитлък дори ще го нарека може би са и част от причината ние и Европейската комисия да говорим на два различни езика.

Водещ:

Арогантност, имате предвид втвърдения тон спрямо Брюксел.

Н. Михайлова:

Арогантност в твърденията им, да, абсолютно, защото за мен е необяснимо при положение, че страната ни очевидно, и не само за Европейската комисия, има сериозни проблеми с корупцията, да се реагира по този начин. Според мен дори и хората очакват известна доза смирение и поемане на отговорност, нещо, което не се случва, и това показва и това ни прави и изключителни песимисти за средствата оттук нататък, защото вие много точно казахте, че сме загубили окончателно, повтарям, 220 милиона евро, защото се връщам на изказването на министър-председателя след вота на недоверие, когато той и неговите. . . членовете на кабинета му празнуваха пировата победа, че са успели да спечелят вота на недоверие. И аз тогава им казах, че не е въпросът дали ще го спечелят вътре в залата, въпросът е какво ще спечелят извън залата. И това, че един човек е избран с 97 процента на партиен конгрес е вероятно от партийна гледна точка сериозно постижение, но тук става въпрос за обществено мнение, защото тези 220 милиона евро са парите на данъкоплатци и както каза Европейската комисия, те са задължени да бранят парите на европейските, в това число и на българските данъкоплатци. Това, което ми направи впечатление вчера, е очевидно това, което управляващите се готвят да направят, а именно да поемат тези пари, защото има вече контракти, а тези пари, които няма да бъдат дадени от Европейската комисия, да бъдат дадени от българския държавен бюджет. Ами тези пари от държавния бюджет са на всички нас, на българските данъкоплатци и при положение, че няма виновни, няма поемане на отговорност, нещо повече, Европейската комисия ни е виновна за това, че ни е казала, че няма да позволява и да толерира повече, забележете, политическо вмешателство в търговете и в начина, по който се разпределят парите, ние, за това нещо ще платят хората в България, което е абсолютно недопустимо. Аз се чудя как изобщо могат да го кажат.

Водещ:

Възможно ли е разделяне на отговорността на изпълнителната власт, на съдебната власт? Чути бяха и такива коментари, че критиките са основно към съдебната власт, която все пак е независима.

Н. Михайлова:

Ами, искам да ви кажа, че корупцията и това, което се сочи включително от комисията, вие знаете, че в конкретния случай е по отношение на начина, по който се усвояват парите в инфраструктурните проекти. Разбира се, аз тук не изваждам съдебната власт, където очевидно също има още много проблеми, но аз пак казвам, не е работа на хората или пък на опозицията да търси кой е крив, кой е прав. Нещо повече, нали, коментира се цялото правителство, кой трябва да понесе отговорност. Ами ето, вижте какво казва министър-председателят след вота на недоверие по повод на реакцията на комисията и на контрола. Той казва: това е добре и е оздравително и за България, защото не е тайна, че при нас съществува нагласата и представата, че средствата, които са включени във финансовата перспектива за България, ще се раздават на калпак и без контрол. Самият той казва, че ще има контрол, самият той казва, че ще има план на действие. При положение, че има план на действие, ако, те действително не отговориха в пленарна зала, когато искахме да го обсъдим в пленарна зала, но да приемем, че такъв план съществува, има хора и срокове, ами някой трябва да понесе отговорността за това, че не са изпълнени нито срокове. . .

Водещ:

Да, въпросът е за отговорността.

Н. Михайлова:

Ама, разбира се.

Водещ:

Въпросът е за отговорността - на какво ниво, кой да я понесе според вас?

Н. Михайлова:

Според мен правителството като цяло има отговорност, защото това са колективни решения. Защото тук не можеш, независимо че и част от министрите, в случая министърът на финансите и министърът, който се занимава с регионалното развитие, имат конкретна отговорност, защото двете разплащателни агенции са към тях, но тук според мен се говори за политическа отговорност на управляващите, защото проблемът с корупцията е проблем на споделена отговорност и невъзможност да бъде, както казва Европейската комисия, да бъде проведен ефективен контрол и тази борба с корупцията да доведе до конкретни мерки. Аз даже се шегувах вчера с мои колеги, че както имаше навремето един филм "Москва не вярва на сълзи", който съм сигурна, че Сергей Станишев го е гледал няколко пъти, вече Брюксел не вярва нито на програми, нито на планове за действие, без те да водят до конкретни резултати.

Водещ:

Това правителство, този кабинет би ли могъл да възстанови доверието с Брюксел?

Н. Михайлова:

Според мен категорично - не. Просто начинът, по който беше създадено това правителство, беше предпоставката да се стигне точно до тази развръзка. И всъщност аз го казвам с голяма болка, защото противно на, така, бих казала, безсмислените твърдения на управляващите, на които в момента всички са им виновни - опозицията, Брюксел, международното положение, те. . . Единственото нещо, в което те не търсят вина, това е в самите себе си. Аз тук ще кажа, че като бивш външен министър за мен е безкрайно болно Европейската комисия да слага етикета на България за най-корумпираната държава в Европейския съюз, като знам какво усилие беше да се възстанови разрушеното доверие след кризата от правителството на Жан Виденов. А да оставим политическото доверие към България, става въпрос за икономика, става въпрос за средства, които хората очакват, и то в период на финансова криза. Това ще бъде с много непредсказуеми последици. Ето, ние ще обсъждаме на второ четене държавния бюджет. Питам аз, тези пари, които в момента няма да бъдат усвоени, те заложени ли са, въобще по какъв начин ще се процедира оттук нататък. И не може, така, с лека ръка да се махне и да се коментира, че 220 милиона, имало други пари, които сме щели да усвоим. Тя. . . Този проблем с корупцията е проблем, който се залепя на България като цяло. Тоест към нея вече ще има много по-сериозно отношение и много по-внимателно ще се следи всяко нейно действие. И, слава богу, бих казала.

Водещ:

Това, което настоявате, това, което правите като извод - оставка на цялото правителство или на. . .

Н. Михайлова:

Определено.

Водещ:

. . . определени министри?

Н. Михайлова:

Просто това правителство, ако наистина пледира за европейско поведение, то при положение, че не може да защити доверието нито на хората в страната, нито на международните ни партньори отвън, трябва да подаде оставка и наистина да се изпробва вотът на хората и да се състави правителство, което ще има нов вот на доверие и ще може да партнира с институциите по начин, който да бъде в защита на националните ни интереси.

Водещ:

Това обща позиция ли е на цялата опозиция в парламента. . .

Н. Михайлова:

Ами, аз следях. . .

Водещ:

. . . направихте ли консултации вчера?

Н. Михайлова:

. . . вчера реакциите и на другите опозиционни политически сили. Според мен няма да има никаква разлика относно оценката на това, което се случва в момента в България.

Водещ:

Добре. И как да се. . . според вас какъв е пътят, настоявате за оставка на цялото правителство, вот на недоверие - пореден, или какво?

Н. Михайлова:

Това е, това е въпрос на процедура. Вижте, дали ще бъде вот на недоверие и, пак казвам, за мен най-важното в случая, ние сме поискали изслушване на министър-председателя, за да може той в пленарна зала да даде обяснение за това, което се случи. Искането ни е продиктувано от много ясна и конкретна политическа причина, а именно поемането на политическа отговорност. Начините, по които в една демократична държава едно правителство поема политическа отговорност, са най-различни. Но най-важното, което е за мен, това е хората в страната да добият ясна представа какво се случва или по-скоро какво не се е случило в България, за да могат да направят своята оценка и впоследствие на парламентарните избори - били предсрочни, били редовни, те наистина да се произнесат спрямо това управление.

Водещ:

Добре. Благодаря ви. Поемане на политическа отговорност от цялото правителство, оставка поискахте на кабинета. И общо взето това е позиция на цялата опозиция от това, което сте чули и видели. . .

Н. Михайлова:

Аз смятам, че. . . Да. . .

Водещ:

. . . през вчерашния ден.

Н. Михайлова:

Аз смятам от това, което тече като информации, все пак новината ни споходи в късните часове на вчерашния ден. Предполагам, че днес ще имаме много повече възможности за разговори.

Водещ:

Добре. Благодаря ви. Надежда Михайлова беше при нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Нови цени на такситата във Варна
Нови цени на такситата във Варна
17:03, 25.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
16:35, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Градушка връхлетя и Първомайско
Градушка връхлетя и Първомайско
16:23, 25.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Отложиха делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София
Отложиха делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София
16:21, 25.04.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Протестиращите след среща с премиера: Доволни сме, но не сме щастливи
Протестиращите след среща с премиера: Доволни сме, но не сме щастливи
16:08, 25.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 г.
Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 г.
15:08, 25.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Градушка удари в региона на Чирпан и Стара Загора - вижте накъде се насочва (СНИМКИ, ВИДЕО)
Градушка удари в региона на Чирпан и Стара Загора - вижте накъде се насочва (СНИМКИ, ВИДЕО)
15:03, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
Протест преди делото за Филип: Доживотен затвор за пътните убийства
Протест преди делото за Филип: Доживотен затвор за пътните убийства
14:46, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
14:42, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
14:33, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
14:20, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
13:13, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът свиква Консултативния съвет
Омбудсманът свиква Консултативния съвет
Връх Безбог и Безбожкото езеро
Връх Безбог и Безбожкото езеро