Трима варненци създават туристически наръчник за смартфон, използвайки една от най-напредничавите технологии за свързване - бийкъни. Апликацията е безплатна и стъпи на пазара тъкмо когато във Варна започнаха да пристигат първите туристи.

Приложението представя по забавен начин на английски език най-интересните места по Черноморието. Всеки, който е инсталирал апликацията на смартфон или таблет, получава известие - снимка, координати и кратко описание на даден обект, когато минава на 100 метра от него.

Иван Димитров
"Това, което внасяме, е със сигурност едно по-ясно представяне на малките обекти, които ги няма никъде."

Чилиецът Даниел Монтиглио отговаря за представянето на туристическите обекти в приложението по интересен и грабващ начин.

Даниел Монтиглио
"Това, което на мен ми е интересно, мисля че може и за други туристи да е интересно."

Апликацията използва и уникална за страната технология - бийкъни. Разработени преди няколко години те вече се използват за лесна и точна навигация в Съединените щати. Закупуването им обаче е твърде скъпо. Затова екипът започва да ги произвежда .

Юлиян Сапунджиев
"Тази технология позволява нискоенергийна свързаност на телефона с мястото наоколо като единствен вариант, който няма да изтощава батерията на телефона и в същото време винаги, когато сме близо до дадено място, ще получим нужната информация."

Екипът вече е поставил своите бийкъни на летищата във Варна и Бургас, както и на много ключови места в региона. До момента в приложението присъстват над 40 обекта от Варна като съвсем скоро към тях ще се присъединят повече от 250 хотели, заведения, музеи и местни бизнеси.