НОВИНИ

От нашите пратеници: Лагерът "За" води при преброени над 90% от бюлетините

Край на историческия референдум в Турция. Гласуването приключи официално малко след 17 часа. Милиони избиратели се произнесоха "за" или "против" нови, по-широки правомощия на президента, което ще промени не само Балканската политика, но вероятно и световната. По предварителни данни при 97% преброени бюлетини лагерът "да" печели с 52%. Гласувалите с "не" са 48%. Това предаде спец. пратеникът на БНТ в Истанбул Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Васко Йотов
20:14, 16.04.2017
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Избирателите от цялата периферия на Турция, областите при българската граница, средиземноморската част, както и югоизточната част, са гласували с "не", включително и в Истанбул, където лагерът на "не" печели с 51% засега. Изключително оспорвана беше битката в Истанбул. По-рано през деня Едоган и лидерът на най-голямата опозиционна партия гласуваха.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Това не е обикновен референдум. И преди сме имали общонародни допитвания, но този път е различно. Днес избираме промяна, избираме Турция да поеме по нов път. Вярвам, че с помощта на Всевишния, народът ще позволи на страната да се развива по-бързо, да достигне нивото на съвременните цивилизации - така, както го е виждал и Кемал Ататюрк.
Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: Днес решаваме съдбата на Турция. Всички граждани разбират колко важно и отговорно решение е това. Надявам се, че изходът от вота ще бъде добър и заедно ще имаме възможност да обсъдим останалите фундаментални проблеми на страната ни.
;
Ерхан Бозан, лидер на РНП в Авджълар: Надявам се, че Турция утре ще продължава да бъде демократична държава, че турският народ ще избере именно това. Днес предлагат на хората да изберат една нова политическа система, нов режим. Близо 100 години сме демократична държава, а управляващата през последните 15 години партия се опитва да прокара авторитарно управление. Надявам се и вярвам, че гражданите няма да го допуснат.
Избирател - гласувал с "да": Разбира се, че гласувах с "да". За бъдещето на Турция, за да не ни управляват коалиции, за да имаме стабилна държава. Вярвам, че утре ще се събудим в една много по-добра и по-силна Турция. Ако управлението ни е по модел, сходен на тези във Франция, Великобритания, то това ще ни бъде само от полза.
;

Как ще се промени политическата система в Турция ще стане ясно след окончателните резултати от референдума.

Прогнозите бяха, че ако активността е над 85%, а тя към момента е 86%, че лагерът на "не" ще спечели. Очевидно тази зависимост не се потвърди.

Резултатите от вота анализира за "По света и у нас" преподавател по европеистика в Истанбулския университет.

Росен Димов, преподавател по европеистика в университета в Истанбул: Резултатите от вота показват това разделение в турското общество, което е завещано още от полагането на основите на републиката през 1923 година. Това е борбата между светския и религиозния характер на държавата. Това разделение е продължавало през всички тези години с граждански борби, напрежение от всякакъв характер и избуява в последните години с последващите парламентарни кризи и все повечето неформално съсредоточаване на властта в ръцете на настоящия президент. Независимо от това кой е в момента на длъжността президент или кой формално управлява правителството в качеството на премиер, точно това разделение показва необходимостта на държавата да се ръководи от една по-съсредоточена власт. Във вътрешнополитически план, ако действително има ясен отговор за или против, се очаква да има една по-задълбочена обществена дискусия. Ако един от лагерите не харесва особено резултатите може да има по-остри граждански настроения. Във външнополитическа план е много важно за България и ЕС Турция да бъде стабилна и да бъде демократична.

Очакваме окончателните резултати. Ако промените бъдат одобрени, ще влязат в сила от 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудесата на вярата
Чудесата на вярата
Турската НТВ: 51,62% от турските избиратели са гласували с да на референдума
Турската НТВ: 51,62% от турските избиратели са гласували с "да" на референдума