Чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес в България, предаде Ройтерс. Интерес към закупуване на активите са проявили най-вече български инвеститори.

През януари ЧЕЗ обявиха, че проучват пазарния интерес към дейностите си у нас, включително към електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, което осигурява ток над 2 милиона домакинства в Западна България.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ посочи, че сред българските инвеститори, проявили интерес към активите на компанията, е и въглищна електроцентрала във Варна, два завода за възобновяема енергия и търговец на електроенергия. В същото време обаче Цирани изтъкна, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба.

ЧЕЗ притежава 67% от дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви в парламента, че държавата няма ангажимент да изкупува дяловете на ЧЕЗ. Тя уточни, че подобни действия не се вписват и в програмата на ГЕРБ, нито в приоритетите в енергетиката, договорени с Обединени патриоти.