НОВИНИ

Пловдивчани разработиха мобилно приложение с приказки от световната класика

Днес е Световният ден на книгата. Ще ви покажем как мобилният телефон или таблетът могат да се превърнат в богато илюстрирана книга с приказки от световната класика. Интересно решение са намерили програмисти от Пловдив.Те са създали приложение, което разказва приказки и е предназначено за деца от различни възрастови групи.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
12:45, 23.04.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

„Хей гъделичкаш ме... Пепеляшка. Кликни отново за да чуеш приказката". Така всяко дете влиза в приказния свят на папагала Джи Джи. Веселата птица е разказвачът-пътешественик в приложението на Александър Атанасов. Класическите приказки са озвучени на български, английски, немски, испански и португалски. Илюстрациите са от наши художници и са вдъхновени от стила на старите детски книжки и филмчета.

Александър Атанасов: "Повечето доволни родители основният им проблем е как да приспят децата си и затова ние сме се постарали приказките ни да са разказани с един по - спокоен глас, да няма много движения, мигане - екшън в самите приказки."

Докато работи по възможностите на програмата екипът на Александър с изненада открива, че децата харесват изчистени картини, без много детайли. Предизвикателството е, че най-малките не могат да четат или да използват сложни функции. Затова с инструкции помага папагалчето Джиджи. Когато е необходимо в тази роля може да влезе и някой от родителите.

Александър Атанасов: "Получихме доста запитвания от родители, които имаха притеснения, че децата им не свикват с техния глас. И затова направихме така, че родителите да могат да използват само илюстрациите и текстовете и те сами да си четат приказката."

Във виртуалната библиотека на папагала Джи Джи има 50 приказки. Някои са популярни, други - малко познати, но всяка история е с поука.

Александър Атанасов: "За моя голяма изненада има деца и родители, които са ги изгледали всичките и са ги научили и очакват ново съдържание от нас, което се надявам след време да можем да им предоставим."

Таблетът също е добър разказвач, смята Александър Атанасов. И вярва, че мишката няма да изяде книжката. Но с таблета, книгите, знанието и емоцията могат да достигнат до повече хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон гласува в изборите за президент на Франция
Еманюел Макрон гласува в изборите за президент на Франция
Започва работата по проекта за „Голямоконарско шосе“
Започва работата по проекта за „Голямоконарско шосе“