НОВИНИ

Женева е домакин на донорска конференция за Йемен

Повече от 2 милиарда долара - толкова са необходими за справяне с най-голямата хуманитарна криза, пред която се изправя светът. Става дума за разкъсвания от военен конфликт Йемен, чийто жители са заплашени и от гладна смърт. Женева е домакин на донорска конференция за страната, в която участват представители на няколко десетки държави и международни организации.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:50, 25.04.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

До началото на донорската конференция за Йемен от небходимите, според ООН, над 2 милиарда долара, бяха събрани едва 15 %. Трета година страната е раздирана от военен конфликт между хутите - бунтовници от шийтско движение, лоялни на бившата власт, и проправителствени войски, които получават подкрепа по въздуха от международна коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Резултатът - десетки хиляди загинали и бежанци. Близо 19 милиона или 2/3 от населението на Йемен, се нуждаят от спешна помощ, а около 7 милиона, имат незабавна нужда от храна, два милиона деца в страната са недохранени.

Антонио Гутериш, генерален секретар на НАТО: На всеки десет минути в Йемен, от предотвратими причини, умира по едно дете под петгодишна възраст. Това значи, че за времето на днешната конференция живота си ще се изгубят 50 деца... тази смърт може да бъде предотвратена.

Целта на днешното събитие е да провокира международната общност да обърне внимание на Йемен, който вече наричат "забравен" конфликт заради случващото се в Сирия и Ирак, и да се включи в спасяването му.

Стивън О'Браян, координатор на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ: Финансовите вноски за плана за Йемен са най-стратегическата, ефикасна и ефективна инвестиция в спасяването и опазването на милиони човешки животи. Целта е да се осигури хуманитарна помощ - неутрална, независима, безпристрастна, която да стигне до най-узявимите, до хората в най-голяма нужда в Йемен.

В дъглосрочен план трябва да се намери мирен изход от конфликта, категорични са специалисти. На конференцията днес стана ясно, че във фонда за Йемен се включват Саудитска Арабия със 150 млн. долара, Кувейт със 100 милиона, САЩ - с 94 млн., Германия с около 55. Събирането на средства продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модно ревю в Ханой
Модно ревю в Ханой
Домашна грижа за недоносени бебета, родени в АГ болница Шейново
Домашна грижа за недоносени бебета, родени в АГ болница "Шейново"