НОВИНИ

Обстановката в Македония е спокойна

Обстановката в Македония е спокойна. Тази вечер не се очакват протести заради политическата криза в страната. Полицейското присъствие остава все така засилено. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев даде ултиматум на президента Георге Иванов. Заев иска до 10 дни да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство, какъвто Иванов отказва. Освен това Заев иска до вторник сегашният председател на парламента Трайко Веляновски да предаде поста на Талат Джафери, чийто избор се оспорва от привържениците на ВМРО-ДПМНЕ.Политикът ветеран Стоян Андов от Либералната партия прогнозира пред БНТ, че до дни ще има опит за съставяне на кабинет, въпреки съпротивата на държавния глава заради така наречената "албанска платформа".

Александър Марков
от Александър Марков
20:01, 29.04.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

В Скопие за пореден път десетки полицаи бяха разположени около парламента, но районът остава отворен за движение. Въпреки протестите през нощта на движението "За единна Македония", до нови сцени на насилие не се стигна.

Според наблюдатели в следващите дни Скопие може да стане свидетел на нови протести и насилие по улиците, ако политическите страсти не се успокоят.

Жарко Йорданоски, зам.-гл. редактор на "Слободен печат": Страувам дека, може да одат и до крайности, до загрозувяне на общата безбедност, до прогласуване военна система. Между другото тия са сите още по-лоши сценарии и за Македония, и за них.

87-годишният Стоян Андов, който е председател на Либералната партия и първи председател на Събранието на Македония след 1990-а, смята, че след месеци на отлагане заради процедурни игри от страна на ВМРО, новият председател на Събранието - албанецът Талат Джафери, е избран на поста съвсем законно. С необходимото парламентарно мнозинство.

Стоян Андов, първи Председател на Събранието на Македония: Онова не е прецадан. Ние сме имали председател на Собрание албанец и то не сметало нищо, а си е терал работа баш. Пред мене, преди яз да бидам председател, преди мен во Парламентот беше председател Луа Старова, албанец. Извънредно добро си я водеше работата човекот.

Андов определя погрома над парламента в нощта на 27-и като престъпление.

Стоян Андов, първи Председател на Събранието на Македония: Па това е насилство, то може да се карактеризира като насилен бунт против формирянето на државни органи. Нема друго обяснуване.

Според Андов, няма да има лидерска среща при президента Иванов, защото партиите не искат нови избори. Прогнозира, че Иванов няма да даде мандат на Заев и социалдемократите ще сформират правителство въпреки отказа на президента.

Стоян Андов, първи Председател на Събранието на Македония: Никъде у Уставот не стои дека председателот на държавата може да не даде мандат, такова властуване нема председателот на държавата.

Засега привържениците и на Зоран Заев, и на Никола Груевски се въздържат от нови протести и шествия по улиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инциденти по време на мача Левски-ЦСКА
Инциденти по време на мача Левски-ЦСКА
​Ново българско кино в ефира на БНТ
​Ново българско кино в ефира на БНТ