Българският червен кръст започна поетапно ново раздаване на хранителни продукти за социално слаби хора. В Пловдивска област право на помощта имат над 6000 човека. Обособени са 23 пункта, чиито складове са почти непокътнати.

Пловдив

Хранителните пакети са предназначени за хора с 90% увреждания, които ползват чужда помощ и са с месечен доход до 314 лв., както и такива, които са получили месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Таня Георгиева – директор на Българския червен кръст в Пловдив
"Много специфични групи. Поради тази особеност почти няма активност. В най-големите пунктове около 5-6 човека са дошли до този момент. Ние сме обезпокоени от този факт."

Много са тези, които идват до пунктовете, но не са в списъците, тъй като не ползват чужда помощ. Майката на Видка Христева обаче отговаря на условията."

Видка Христева
"И миналата година пак имаше помощ, тази година още повече, от което съм още по-доволна и тя също ще е доволна."

Пред нуждаещите се обаче има и друго препятствие – цялата хранителна помощ тежи близо 50 кг и включва големи количества от най-необходимите продукти като брашно, ориз и захар. От Червения кръст не могат да помогнат на всички с транспорт, а само когато става дума за неподвижни и самотни хора. Доброволците предупреждават, че крайният срок за получаването е 19 май и няма да има удължаване.