НОВИНИ

Цветанов: ЕК подготвя наказателна процедура срещу България

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради Закона за концесиите. Това каза в студиото на Денят започва председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Законът беше приет от 43-тото Народно събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето. Заради разпускането на Парламента той остана за новото Народно събрание и процедурата трябва да бъде задействана от начало.

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 05.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

"Да споделя с Вас една много тревожна информация, че ЕК на базата на това наложено вето и неприемането на този закон за концесиите се стартира наказателна процедура и единствения шанс да я избегнем е по-бързото внасяне на законопроекта в българския парламент. Това ще бъде инициатива и на всички останали парламентарни групи, защото не искаме България да бъде обвързана с едно решение на президента за въвеждането на една наказателна процедура. Тук искам да подчертая, че президентът отчита това като едно сериозно предизвикателство и както той, така и изпълнителната власт ще направим всичко възможно да избегнем тази наказателна процедура, която се подготвя в момента в ЕК".

В началото на февруари президентът Румен Радев наложи вето, като посочи, че разпоредбите „поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление" и въвеждат „широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес". Ветото на президента дойде след протести на природозащитници, синдикати и политически партии - срещу бързото гласуване на документа в последните дни. Основните притеснения, които изразиха, бяха свързани с възможността за удължаване на срока на концесиите, който теоретично може да стане безкраен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще видим на Гергьовден в ефира на БНТ?
Какво ще видим на Гергьовден в ефира на БНТ?
Въвеждат се ограничения в движението по пътищата днес
Въвеждат се ограничения в движението по пътищата днес