Часове наред продължи освобождаването на локомотива от огромния скален къс в района на Кресненското дефиле, където влак се блъсна в скала късно снощи. При инцидента пострадаха 8 души. Трима от тях са настанени в благоевградската болница без опасност за живота. Заради инцидента движението на влаковете между Петрич и Благоевград беше спряно. От снощи автобуси извозват пътниците.

Още призори аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" започнаха работата по отстраняването на срутилата се скална маса.

Инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ: Говорим за около 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен.

Специализирани машини ще извозват скалните отломки. Алпинисти огледаха целия склон, който е над линията.

Инж. Бисер Минчев, главен ревизиор по безопасността на НКЖИ: По ЖП линията щетите ще ги видим, след като разчистим, след като се махнат всичките скални отломки и така на пръв поглед нямаме големи щети.

Причините, довели до влаковата катастрофа, се изясняват. Предполага се, че валежите от последните дни са провокирали срутването.

Росен Желязков, министър на транспорта: Хората, които са и в момента на терен, работят при опасни условия, виждате какво е времето, има опасност от падащи скали, но това за злощастни инциденти, които за наш късмет са се разминали без жертви и сериозен травматизъм.

Продължават изследванията на настанените в благоевградската болница.

Д-р Иво Копанаров: Направен е компютър - томограф и на двамата пациенти, установено е, че са с черепно-мозъчни травми и са поставени при нас под активно лекарско наблюдение.

БДЖ ще изплати обезщетения на пострадалите. Всички релсови пътища в България се проверяват ежедневно, обявиха от транспортното министерство.