НОВИНИ

Задържаните във Ветово са извършили телефонни измами за 300 000 лева

Акция срещу телефонните измамници във Ветово. Специализираната прокуратура и жандармерията блокираха тази сутрин града. Задържани са осем души от Ветово и още двама в страната, които са били "мулета". Част от тях многократно са осъждани за телефонни измами.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:28, 09.10.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Към момента има доказателства, че задържаните са извършили шест телефонни измами през последните девет месеца. Впечатляващи са и приходите им - 300 хиляди лева. Най-големият им удар е за 130 хиляди лева, взети от възрастен мъж в София. С всеки изминал ден телефонните измамници стават все по-дръзки, а схемите им все по-изобретателни. Набирали са стотици телефонни номера, докато намерят подходящата си жертва. Още за специализираната акция във Ветово.

В ранни зори малкото градче Ветово осъмна под полицейска блокада. Претърсвани бяха къщи в квартала на ромския клан "бургуджиите".

Иван Гешев - зам. главен прокурор: Ветово е един от центровете с концентрация на хора, които се препитават с извършване на „ало" измами. Намерени са тротил в размер да срути 2-3 къщи, 400 г. тротил, оръжие, много сим карти и телефони, които са оръдието на труда на тези хора.

Арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Има намерени доста луксозни автомобили, къщите - въпреки че външният им вид не е толкова луксозен, вътре са доста добре обзаведени, вътре има парични суми, които са намерени.

Сред задържаните е Христо Николаев с прякор Пожарникаря. Баща му отрече той да се занимава с телефонни измами. Казва, че внасял парфюми от Гърция и ги продавал в Румъния.

Никола Христов: Полиция, лумбур вратата, потрошиха, разтършуваха цялата къща наопаки и ми показаха документ от специализирания съд за отнемане на автомобила.

Заместник-главният прокурор съобщи още, че част от телефонните измамници са се ориентирали към Румъния и Гърция.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Една българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди държави и прекратява обажданията в случай, че се касае за повикване с цел измама.

За последната година телефонните измами в страната са намалели с 40 процента, а амбицията на прокуратурата и МВР е да бъдат сведени до минимум, допълни Гешев.

;

По случая е образувано досъдебно производство, а след приключването на акцията жандармерия се изтегли от Ветово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия
България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия
Проф. Владимир Чуков: Ердоган иска да си върне темата със сирийските бежанци
Проф. Владимир Чуков: Ердоган иска да си върне темата със сирийските бежанци