8 души са задържани на протестите срещу Преспанското споразумение в събота вечер в Солун, съобщава в електронното си издание гръцкият вестник "Ефимерида тон синдактон".

© БТА / AP Photo / Giannis Papanikos

Протестите бяха организирани в деня на откриването на Международния панаир в Солун, на което присъства и министър председателят на страната Алексис Ципрас. Преспанското споразумение между Атина и Скопие за името на Република Македония е особено непопулярно в Северна Гърция.

Изданието съобщава още за щети по магазини, тротоари, контейнери за смет и паркирани автомобили. В полицията са били отведени 28 души, но само на 8 от тях е наложен арест.

Инцидентите са започнали, когато група крайнодесни привърженици са се опитали да разкъсат полицейския кордон пред кметството в опит да достигнат до конгресния център, където се е провеждало откриването на панаира. След това сблъсъците са продължили и на други места в центъра на града. Полицията е използвала химически вещества и зашеметяващи гранати, за да разпръсне извършителите.

Като се позовава на агенция АНА-МПА, вестникът съобщава, че 15 полицейски служители са били ранени и са получили първа помощ.