НОВИНИ

От нашите пратеници: 8 души са задържани за атенатата в Санкт Петербург

По официални данни на следствения комитет на Русия общо 8 души са задържани по разследването за атентата в Петербург. Шестима от тях са задържани в Петербург, двама в Москва. Всички те са от Централна Азия. Основното послание на Кремъл още от първия ден на атентата е, че Русия не е изолирана от общия проблем на тероризма в света, предаде спец.пратеникът на БНТ в Санкт Петербург Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Илия Иванов
07:28, 07.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Руските власти и Владимир Путин говориха за необходимост от солидарност с Русия и от засилване на международното сътрудничество в борбата с тероризма. В парламента прозвучаха предложения за ожесточаване на наказанията срещу терористите, включително за връщане на смъртното наказание, макар че по-късно беше обявено, че законът няма да бъде приеман. Говори се и за ожесточаване на миграционния контрол, за възможно въвеждане отново на визи за гражданите на страните от Централна Азия.

Шокът след това, което се случи в Санкт Петербург, постепенно отминава.

Според Оксана Дмитриева, която е депутат от Партията на ръста в Законодателното събрание на Санкт Петербург, атентатът ще доведе и до стагнация по отношение на проявите на опозиция в страната.

Оксана Дмитриева, депутат от Партията на ръста, Законодателно събрание на Петербург: Безусловно ще има политически последствия. И преди атентата нямаше много желание да се разрешават митинги. Властите неправилно разбираха уведомителния ред за шествие и демонстрация и смятаха, че може да разрешат или да не разрешат митинг в зависимост от политическата цел. Вероятно сега ще има "затягане на гайките" при провеждането на масови мероприятия, но това е двустранна позиция. Опозицията ще се отнася внимателно, защото когато призоваваме хората да излязат на митинги, трябва да сме сигурни, че е безопасно за живота им. Така че и властта ще използва случилото се за свои цели, и опозицията трябва да бъде по-внимателна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театралите от Феникс със зов за помощ
Театралите от "Феникс" със зов за помощ
От днес българите с турско гражданство могат да гласуват на референдума в Турция
От днес българите с турско гражданство могат да гласуват на референдума в Турция