НОВИНИ

​8 лица са обвинени за злоупотреби с еврофондове

8 лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, пише Агенция „Фокус“.

лица обвинени злоупотреби еврофондове
bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 03.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

„Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност“ е злоупотреби с фондове на ЕС“, заяви Гешев.

Той посочи, че към днешния ден като обвиняеми са привлечени 8 лица. „Обвиненията са за престъпно сдружение за всички от тях и в различни конфигурации има различни обвинения за злоупотреби с фондове на ЕС“, съобщи зам. главният прокурор.

Гешев обясни, че става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята.

"Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“", обясни той.

Иван Гешев уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител с тези европейски средства е ДФ „Земеделие“.

"По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лоза, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв.“, обясни зам. главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява и Порожанов по скандала с къщите за гости
Прокуратурата проверява и Порожанов по скандала с къщите за гости
Демирева втора в Диамантената лига в Доха
Демирева втора в Диамантената лига в Доха