НОВИНИ

8 от 10 младежи застрашени от сексуално насилие онлайн

8 от 10 младежи до 18 годишна възраст са застрашени от сексуално насилие или злоупотреби онлайн. Това сочи доклад на УНИЦЕФ. Данните показват, че един от трима потребители е дете.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:59, 07.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Докладът показва още, че 5 от 10 младежи смятат, че приятелите им имат рисково поведение в мрежата, което би могло да доведе до сексуално насилие. В проучването, озаглавено "Опасности и Възможности - да пораснеш онлайн", са участвали повече от 10 000 момичета и момчета на 18 годишна възраст, от 25 държави. Идеята е да се направи анализ на рисковете пред подрастващото поколение във все по-свързания и глобализиран свят. Оказва се, че 90% от юношите са убедени, че могат да избегнат опасностите в мрежата. И ако преди за по-застрашени са смятани децата от семейства с възможности, то сега тази тенденция се променя.

Клара Сомарин , УНИЦЕФ
"Преди смятахме, че най-уязвими по отношение на онлайн насилието и обидите са деца от развити държави, защото те разполагат с лаптоп и смартфон. Сега знаем, че това не е истина. Децата от много бедни семейства са също толкова уязвими."

67% от девойките и 47 % сред младежите, казват че биха се притеснили ако получат сексуални коментари или неприлична покана в интернет. Запознаването с нови хора е изключително важно за младежите, но те смятат, че биха разпознали ако някой лъже или е опасен. Ако он лайн заплаха все пак се появи те се обръщат към приятелите си, а не към близки или преподаватели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали българи при атентата в Истанбул
Няма пострадали българи при атентата в Истанбул
Ученици от Пловдив разучават какви са правата им
Ученици от Пловдив разучават какви са правата им