С 8% са се увеличили туристите, които са посетили София през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2015-а. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, във форум "Столицата - устойчива туристическа дестинация. Кметът и министърът на туризма се обединиха около позицията, че важна роля в популяризирането на града като атрактивна туристическа дестинация имат медиите.

Със създаване на нови културни маршрути, изграждане на регистър на традициите и обичаите, които се провеждат на територията на Столична община, популяризиране на балнео и СПА туризма и превръщане на София в център за провеждане на световни събития са плановете на Столичната община и Министерството на туризма за привличане интереса на чужденците.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет: "Основната привлекателност на София се дължи именно на културния туризъм. Спортът, като една от основните теми през годините, също ще играе важна роля за развитието на туризма в нашия град."

От Столичната община ще отделят значителни средства за разкриване и експониране на културноисторическо наследство и отварянето на нови музеи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "На мен ми се иска да работим за това хората да знаят какво представлява София и целенасочено да идват да разглеждат града."

От Министреството на туризма обявиха, че до дни ще бъде обявена обществена поръчка за организирането на 60 тура, чиято цел е да покажат на световни журналисти от 23 държави какво предлага на туристите. Обиколките ще се реализират в периода септември-октомври.