НОВИНИ

80 000 прасета в Русенска област вече са евтаназирани

Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска област вече са евтаназирани, стана ясно по време на заседание на епизоотичната комисия в Русе. Във фермата в село Голямо Враново са унищожени над 6 000 животни. Очакванията на експертите са през септември епидемията да започне да затихва.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
15:34, 08.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Собствениците вече дезинфекцират закрити и открити площи в индустриалните ферми, в които беше проникнала африканската чума. Най-сериозният проблем обаче, е че не всички ветеринарни специалисти могат да работят на терен.

Д-р Николай Ненов, експерт в Регионална дирекция по безопасност на храните - Русе: Създава трудност, че сме 10 лекари в 8 огнища. Ние винаги трябва да държим един човек, който не е влизал в огнище, тъй като инкубационния период на чумата е 21 дни. Този лекар, който е бил в огнище, не може да отиде в чиста ферма.

Заради опасността, двама от ветеринарните специалисти избягват да правят проверки във вече дезинфекцирани комплекси.

Д-р Георги Дяков, директор на Регионалната дирекция по безопасност на храните: Това са обекти с територия над 300 декара големите, вече станаха и повече огнищата, там има дейности преди да се извърши тази заключителна дезинфекция, трябва всичко да се почисти и да се измие.

Собствениците на свинекомплексите ще могат най-рано през зимата или през пролетта да възстановят дейността си, при засилени мерки за биосигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срутени сгради и ранени при силното земетресение в Турция
Срутени сгради и ранени при силното земетресение в Турция
Нова атака срещу резиденцията на бившия президент Алмазбек Атамбаев
Нова атака срещу резиденцията на бившия президент Алмазбек Атамбаев