НОВИНИ

Училище в село Раждавица обучава и интегрира 80 деца от социално слаби семейства

80 деца от крайно бедни семейства в Кюстендил получават началното си образование в село Раждавица в училище „Св.Св.Кирил и Методий". Паралелките са 4, по една от първи до четвърти клас. Към училището има общежитие, в което децата спят от понеделник до петък. За мотивацията на социално слабите ученици да се образоват и за проблемите им, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
09:12, 30.09.2017
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Децата, които учат в училището в Раждавица, са от крайно бедни семейства. Всичките са от ромски произход и у дома живеят в мизерия. С десетките си братя и сестри обикновено делят тесни, студени и тъмни стаи.

Петър Игов, възпитател към Начално Училище „Св.Св. Кирил и Методий" с.Раждавица: Ако не е това училище, тези деца ще ги видите из улиците, из града да просят, да ровят по контейнери, много грубо звучи, но това е самата истина.

За тези деца училището е шанс да избягат от порочния кръг на престъпността, бедността и нищетата.

Миглена Чавдарова, директор на Начално училище „Св.Св.Кирил и Методий" с.Раждавица: Тези деца са гладни, мръзнат, не са виждали никога течаща вода, тоалетна, когато дойдат в училище, първото нещо, което е, ние ги обслужваме съвсем битово.

Учители и възпитатели имат една обща цел. Да превърнат тотално неуките деца в прилично грамотни ученици. При повечето деца интересът към образованието се ражда още по време на първите уроци.

Весела Боянова, учител: Наблягам на това да се научат да четат, защото знаеш ли да четеш, знаеш всичко и можеш да се справяш с всичко.

Преходът от улицата към класната стая е труден за децата, но започнат ли с уроците, се събужда и детската им любознателност и преди да напуснат училището в Раждавица, учениците могат най-важното - да четат и пишат.

Миглена Чавдарова, директор на Начално училище „Св.Св.Кирил и Методий" с.Раждавица: Гарантирам и съвсем отговорно казвам, че детето излиза грамотно оттук, то е научено.

Много често обаче родителите на децата не ги пускат да ходят на училище, карат ги да просят, а понякога и да крадат. Буквално, за да забравят тази среда, за децата е осигурена сграда в Раждавица, в която да изкарват по цяла седмица без да се прибират у дома.

Петър Игов, възпитател към Начално Училище „Св.Св. Кирил и Методий" с.Раждавица: „Имат храна, ядат, сутрин, обед и вечер, най-малките и следобяд, имат и вечеря, която е осигурена, спят на топло, имат чисти дрешки, чисто легло, такива условия в техните жилища в по-голяма част от нашите ученици няма."
Миглена Чавдарова, директор на Начално училище „Св.Св.Кирил и Методий" с.Раждавица: Децата са постоянно ангажирани, след сутрешните задължително часове, има часове по самоподготовка, занимание по интереси, винаги са под наблюдението на възпитател. Децата не са на улицата, те няма къде да отидат, да избягат след втория час, и са тук те са в училище и не са на улицата.

Въпреки проблемите и въпреки тежката си съдба, децата от училището в Раждавица имат своите скромни мечти. За сбъдването им обаче, ги чакат хиляди препятствия.

- Какъв искаш да стане като пораснеш? Ученик

- Шофьор.

- Аз госпожа...

-Готвачка...

В училището в Раждавица се учи до 4 клас, а за образователната услуга и за материалната база не се плаща нищо. Статистиката в училището сочи, че след 4 клас почти всички деца продължават образованието си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация За нашите деца отбелязва днес 25-тата си годишнина
Фондация "За нашите деца" отбелязва днес 25-тата си годишнина
Бургаски фотограф открива изложба с паметни фотографии от Париж
Бургаски фотограф открива изложба с паметни фотографии от Париж