НОВИНИ

80 дни до вота за президент във Франция

Независимият кандидат Еманюел Макрон печели на втори тур президентските избори във Франция, срещу крайнодесния кандидат Марин льо Пен с 65 срещу 35 процента. Това сочи най-новият сондаж, публикуван днес. Според изнесените данни Льо Пен е победител на първи тур, следвана от Макрон и досегашния фаворит от десницата Франсоа Фийон. Основните играчи в надпреварата държаха програмни речи през почивните дни в Лион.

дни вота президент франция
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 06.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Кандидат на народа срещу левица и десница на парите, защитник на Франция срещу ислямския фундаментализъм и глобализацията - така видя ролята си на държавен глава лидерът на крайната десница Марин льо Пен. В Лион тя представи 144 обещания, включително ограничаване на имиграцията, напускане на еврозоната и референдум по членството в Евросъюза. Разделението вече не е между ляво и дясно, а между патриоти и глобалисти, изтъкна Льо Пен.

Марин льо Пен, кандидат-президент на Национален фронт: "Не желаем да живеем под робство или под заплаха от Ислямски фундаментализъм."

Часове по-рано от другия край на Лион независимият кандидат Еманюел Макрон обвини Льо Пен, че предава идеалите на Франция - Свобода, Равенство, Братство. Ораторът покани във Франция всички американски учени и компании, недоволни от политиката на Тръмп по климата, възобновяемата енергия и здравеопазването.

Еманюел Макрон: "Нека ни чуят всички, които въплъщават иновативността в Съединените щати. От май ще имате родина и това ще бъде Франция."

Социалистите заложиха в надпреварата на Беноа Амон. Той иска да обедини левицата, а във встъпителна реч в Париж повтори основните си тези - по-екологично общество, универсален базов доход и 6-та Република. Не подмина и външната политика.

Беноа Амон, кандидат президент на френската левица: "Искам да кажа на всеки, в ляво или дясно, който е очарован от Путин, от някакъв излишък на тестостерон и мъжественост - това не е моят модел за политик. Моят модел е да помня, че Франция има независима външна политика."

Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон бе едновременно на две свои прояви, отдалечени на 450 километра - физически той беше в Лион като съперниците си, но негова холограма достигаше по сателит след две секунди на паралелно събитие в Париж. Техническият похват е прецедент за френската политика и предизвика широко одобрение в социалните мрежи. Променяме Европа или я напускаме, заяви Меланшон и заклейми свят, в който осем милиардери притежават толкова, колкото половината човечество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на земеделието представи заместниците си
Министърът на земеделието представи заместниците си
В Барселона започна процесът срещу бившия премиер на Каталуния Артур Мас
В Барселона започна процесът срещу бившия премиер на Каталуния Артур Мас