Протести и арести в Букурещ, където между 30 и 50 хиляди души излязоха на антиправителствен протест. Голяма част от демонстрантите са румънци, живеещи в чужбина, които са се върнали в страната специално за протеста. Стигна се и до сблъсъци с полицията - 170 души пострадаха, половината са настанени в болница.

Десетки хиляди румънци, живеещи в чужбина. От месеци се организират за протест на 10 август. Настояват за незабавна оставка на правителството, искат по-добър живот за всички, които са избрали да останат в Румъния и възможност поне част от 4-е млн. изселници, да се върнат обратно.

Напрежението на Площада на Победата пред парламента бързо се покачи. Хората хвърляха бутилки по жандармерията, отговориха им със сълзотоврен газ. 40 души са потърсили медицинска помощ.

Жена: Искам да се върна у дома! От 19-годишна живея в Англия, уморих се! Уморих се хората, които работят ето там - в парламента, да не ми позволяват да го направя.
Жена 2: Време е Румъния да стане нормална държава. Хората да спрат да се чувстват мачкани. Дойдох специално от Испания, за да кажа на правителството - оставка! Стига вече млади хора са напускали страната, стига сме ходили в чужбина, за да учим и живеем нормално!

Годишно румънската диаспора "финансира" страната с над 3 милиарда евро. Това им дава и право да искат промяна за родината си. През последните две години Румъния е арена на немалко протести срещу правителството.

Основните обвинения срещу Социалдемократическата партия са, че със спорното си законотворчество управляващите се опитват да попречат на борбата с корупцията и да подкопаят основите на демокрацията.

Със сблъсъци започна антиправителственият протест в Румъния

Със сблъсъци започна антиправителственият протест в Румъния

Със сблъсъци между демонстранти и полиция започна мащабният антиправителствен протест на румънската диаспора в Букурещ. Хората хвърляха бутилки, отгов...