Анестезиолог на 80 години спасява пациенти във Военно-медицинската академия. Той е един от медиците, участвали в транспортирането с граждански полет на ранени от първата българска мироопазваща мисия в Камбоджа през 93-та година.

Анестезиологът Стефан Лефтеров започва да практикува през 1969-та година във Военно-медицинската академия. След повече от 50 години продължава да работи, участва в по 3-4 операции на ден.

Доц. Стефан Лефтеров - анестезиолог, ВМА: Умора не чувствам, тъй като това ме поддържа в тонус. Много години минаха тука и това ми е първи дом.

Доцент Лефтеров е сред тримата лекари летяли до Камбоджа, за да спасят пострадали военни от първата ни мироопазваща мисия зад граница.

Доц. Стефан Лефтеров - анестезиолог, ВМА: Осъществихме дефакто уникален полет. Не съм срещал и в литературата по-дълъг транспорт на пациенти, интубирани на изкуствено дишане и то в такава обстановка на приходен реанимационен пункт в граждански самолет.

Доцент Лефтеров е получил отличие от Министерство на отбраната за мисията в Камбоджа. А в навечерието на 80-годишния си юбилей беше удостоен и с най-високото отличие на Министерството на здравеопазването.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Такива хора са ценни, такива хора са злато за България, защото техните умения, техните способности са несравними.
Доц. Стефан Лефтеров - анестезиолог, ВМА: Това отличие е признание преди всичко за труда на всички мои колеги анестезиолози и реаниматори.

След награждаването доцент Лефтеров се върна в операционната, за да довърши 12-часовото си дежурство.