Близо 2 хиляди са новите студенти, които се обучават в Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов през тази учебна година. Днес нейните студенти и преподаватели отбелязаха 80-годишен юбилей. Създадена през 1936 година с указ на цар Борис Трети, Академията е вдигната с дарени от свищовския търговец Димитър Ценов 5 милиона златни лева.

Свищов

В дългогодишното ѝ съществуване Стопанската академия са завършили 140 хиляди души. В момента в нея има 17 бакалавърски програми.

Александра Петрова учи в специалността „Финанси“. Казва, че се е насочила към нея след сериозно проучване.

Александра Петрова
„Специалността ми я препоръчаха мои приятели, като се консултирах и с хора от бизнеса, и след проучване в интернет, реших, че това е моята специалност.“

През последните 15 години най-голям е интересът към магистърските програми, които имат дистанционно обучение - отчитат в Академията. Затова новото ректорско ръководство вече разработва специална онлайн платформа. Тя ще позволи студентите бакалаври от догодина да слушат лекции в реално време и да разговарят с преподавателите.

Доц. д-р Иван Марчевски - ректор на Стопанската академия
„Далече е времето, когато имаше двувластие и скандали в Стопанска академия и е незначителен на фона на 80 годишната му история.”

Духът на благодетеля Димитър Ценов е „вграден“ в обучението на нашите възпитаници, казва председателят на Общото събрание на Стопанската академия проф. д-р Борислав Борисов. Трябва да са отдадени на образованието и да не спират да учат през целия си живот, допълва още той.